chmi.cz (ČHMÚ)
22.01.2024 18:42:00

Na většině území Moravy se tvoří ledovka a v dalších desítkách minut a několika hodinách očekáváme velké riziko i silné ledovky a výrazných komplikací

❗️Na většině území Moravy se tvoří ledovka a v dalších desítkách minut a několika hodinách očekáváme velké riziko i silné ledovky a výrazných komplikací.

👉Do oblasti míří od západu srážky, které dle radarových odrazů mohou být i docela dost intenzivní (viz. obrázek níže - oblasti žlutých odrazů indikují už poměrně intenzivní srážky).

👉Teploty povrchů jsou téměř všude pod bodem mrazu - zejména v severní polovině Moravy. Riziko lokálně i silné ledovky je a bude vysoké. Buďte velmi opatrní na cestách a silnicích.

👉Ze stanice v Prostějově byla před chvílí vypuštěna mimořádná sondáž (viz. níže), která naznačuje výraznou vrstvu teplého vzduchu ve vrstvě kolem 1 - 1,5 km nad zemí a pod ní stále vrstvu s teplotami pod 0 °C. Vertikální průběh teploty je znázorněn červenou křivkou. Srážky, které v takovémto profilu atmosféry vypadávají, jsou a budou mrznoucí.

👀Hlavní porce srážek je ale dle nejnovějších modelů teprve před námi a na některých místech může opravdu spadnout až 10 mm mrznoucích srážek a lokálně hrozí i kalamitní situace.

🙏OPĚT BUDEME VELMI VDĚČNÍ ZA INFORMACE Z TERÉNU.

Obrázky: Aktuální radarová data a mimořádná sondáž z Prostějova.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty