Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.01.2024 16:50:43

Počasí: Přechodně zima. Od pondělí ale obleva a až 10 °C

Ve střední Evropě zase úřaduje dynamické počasí. Studený vzduch krátce vystřídalo oteplení, ale během čtvrtečního odpoledne a večera už zase teploty klesají a přichází sněžení od severozápadu. Zima bude mít v nejbližších dnech navrch. Ale jen dočasně. Přibližně od pondělí to vypadá na větší oblevu. Teploty by pak vyskočily až na 10 °C. Na severovýchodě bude zima klasicky vzdorovat trochu déle. Jinými slovy bude počasí nadále kolísat a pokračovat bude zima v teplotním nadprůměru, jak se klimatologicky čekalo navzdory některým titulkům článků o tuhé zimě.

Máme za sebou první epizodu nebezpečné ledovky této zimy. Byla lokalizovaná hlavně na sever republiky, Vysočinu, přechodně se alespoň malá ledovka objevila na většině území. Ve čtvrtek večer pak vznikalo náledí. Vypadá to jako slovíčkaření, mezi pojmy ledovka a náledí je malý rozdíl, a to fyzikální. Jde o to, jak led vzniká. Ledovka vznikne, když prší a zároveň má povrch země a předmětů nižší teplotu než bod mrazu. Vše pokryje ledový obal. Náledí potom vzniká, když je voda na povrchu klasicky kapalná a třeba na noc přimrzne. Namrzají pak hlavně silnice a chodníky.


Předpověď počasí na další dny

V pátek bude polojasno až jasno, ojediněle zvětšená oblačnost a slabé sněžení zejména na horách. Na jihovýchodě zpočátku oblačno až zataženo. Teploty -3 až 1 °C.

V sobotu bude jasno až polojasno. Ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty -2 až 2 °C.

V neděli bude polojasno až skoro jasno, přechodně až oblačno. Ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty -2 až 2 °C, někde už i 4 °C.

Od pondělí bude oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Od západu déšť, přeháňky, zpočátku i mrznoucí. Na horách častěji sněžení. Teploty 4 až 10 °C. Na severovýchodě zpočátku chladněji.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty