chmi.cz (ČHMÚ)
03.01.2024 16:07:00

Před několika dny jsme vás informovali o ochlazení, které nás čeká během víkendu a na začátkem příštího týdne. Pojďme se nyní podívat, jak se situace vyvíjí

🤓Před několika dny jsme vás informovali o ochlazení, které nás čeká během víkendu a na začátkem příštího týdne. Pojďme se nyní podívat, jak se situace vyvíjí.

👀Arktický vzduch začne pronikat nad naše území od severu až severovýchodu během soboty. O víkendu nás také ovlivní okraj tlaková níže, která přinese na teplotním rozhraní sněžení a to postupně i do nížin. Během noci na neděli a v neděli by mělo v jihozápadní, jižní a jihovýchodní polovině území sněžit - přesné odhady úhrnů jsou ale zatím nejisté.

☃️V neděli s ohledem na již velmi chladný vzduch očekáváme prakticky na celém území celodenní mrazy. Zejména na Moravě a ve Slezsku by navíc mohlo i poměrně dost foukat a pocitová teplota zde tak bude vlivem větru klesat i pod -10 °C (upozorňujeme, že se jedná o pocitovou teplotu, nikoli tu, kterou naměříme na klasickém teploměru). Teplota ve 2 metrech by se měla pohybovat odpoledne většinou lehce pod nulou.

🌬Kdo se v neděli a pondělí chystáte do Beskyd a Jeseníků, počítejte s velice nízkou pocitovou teplotou.

👉Začátek příštího týdne bude také ve znamení celodenních mrazů a teploty v pondělí a úterý většinou nevystoupí ani nad -3 °C. Na Moravě a ve Slezsku bude v pondělí stále poměrně větrno a stejně jako v neděli zde očekáváme velmi nízkou pocitovou teplotu, která by mohla při silnějším větru klesnout dokonce i pod -15 °C.

🌤Arktický vzduch, který ovlivní naše území, bude kontinentálního charakteru a bude tedy poměrně dost suchý. Neočekáváme tedy srážky a vyskytovat by se mohlo i relativně slunečné počasí, v noci s malou oblačností (lokálně se ale může tvořit nízká oblačnost). Po ránu při déletrvajícím vyjasnění tedy teploty mohou klesat i výrazně pod -10 °C.

👉Během středy by se mělo začít výrazně oteplovat a celodenní mrazy pominou - vpád arktického vzduchu bude tedy jen krátkodobější. Charakter proudění by se v Evropě nicméně výrazně změnit neměl a rozsáhlá oblast vysokého tlaku v severní části Atlantiku bude prozatím stabilní a bude blokovat vlhčí a teplejší oceánský vzduch. Další vpád arktického vzduchu není tedy vyloučený ani později. Situaci budeme upřesňovat.

Snímek: Teplota vzduchové hmoty ve výšce kolem 1500 m n.m. nad Evropou v pondělí 8.ledna.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty