Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.12.2023 16:46:32

Počasí na Silvestra a Nový rok: teploty kolem 6 °C a oblačno

Počasí na přelomu roku bude nadále teplé. Sice už teploty nepůjdou nad 10 °C, ale i tak bude kolem 6 °C. Zrovna o silvestrovské noci přejdou Česko slabé srážky. Jelikož bude noční doba, mohou být i smíšené nebo sněhové. V novém týdnu pak přijde ochlazení, ale až někdy na jeho konci. Do střední Evropy by se mohla přechodně vrátit i zima. Na upřesnění ale musíme počkat. Na horách lze očekávat víceméně zimní počasí se sněhovými přeháňkami. Po silné oblevě tam však moc sněhu nezůstalo. Počasí ve výšce je nyní asi 3 °C nad dlouhodobým průměrem. Návrat zimy je tak blokován.

Během silvestrovského večera se zhorší rozptylové podmínky nad naším územím. Až v noci v rámci přecházející fronty se mírně rozfouká a rozptylové podmínky se zlepší. Zejména ve večerních hodinách tak zábavní pyrotechnika bude zanechávat lokální škodlivý smog. Zvažte její používání. Negativních vlivů na okolí je opravdu hodně. První leden pak přinese místy přeháňky, v nížinách dešťové, od středních poloh smíšené. Na horách sněhové. Vodní toky už si poradily s odtokem vody po tání sněhu a srážkách. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity už platil jen na Vltavě v Českém Krumlově (zřejmě odpouštění vody z Lipna).


Předpověď počasí na další dny 

Na Silvestra bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ráno i mrznoucí, jen místy polojasno. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti. Teploty 2 až 6 °C, místy až 8 °C.

Na Nový rok bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, nad 700 m n. m. sněžení. Teploty 4 až 8 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, od severozápadu přeháňky, nad 1200 m n. m. sněhové. Teploty 3 až 7 °C.

Od středy bude zataženo, občas déšť či přeháňky, nad 1200 m n. m. srážky smíšené. V dalších dnech stěhování sněhových vloček i do nižších poloh. Teploty 5 až 10 °C. Postupně 0 až 4 °C. 

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty