chmi.cz (ČHMÚ)
26.12.2023 19:43:00

Jak to vypadá s počasím kolem Silvestra a na Nový rok? Nad přesným průběhem počasí sice ještě panují otazníky, hrubé obrysy jsou ale již zřetelné

Jak to vypadá s počasím kolem Silvestra a na Nový rok

Nad přesným průběhem počasí sice ještě panují otazníky, hrubé obrysy jsou ale již zřetelné.

👉Stručně řečeno: Počasí se bude pod vlivem vlhkého proudění z Atlantiku velmi rychle měnit a opět se vrátí větrnější počasí. Na horách bude přechodně opět sněžit, úhrny ale neočekáváme velké. Silvestr by měl být teplý, silvestrovská noc větrná a na Nový rok se ochladí.

👀V sobotu 30.12 nás během dne od západu přejde studená fronta. Na ní se objeví srážky, které budou sněhové postupně nad 600 až 700 m n.m. Po kratším období klidnějších dní se vrátí i silnější vítr s nárazy mezi 50 a 70 km/h. Sobota tedy bude i dost větrná.

⚡️Během přechodu fronty by se dokonce výjimečně mohla objevit i slabší bouřka.

👀Ochlazení, které fronta přinese, bude ale jen slabší a velmi krátké. Už v noci na Silvestra nás ovlivní od západu teplejší sektor frontálního systému kolem hluboké tlakové níže nad Británií.

👉Právě tato tlaková níže a její frontální systém ovlivní počasí na Silvestra, kdy by nás (později) během dne měla přejít od západu další studená fronta. Její přesné načasování není v tuto chvíli zcela jasné. Tak jako tak, na Silvestra bude poměrně dost teplo a odpolední maxima lokálně vystoupají i nad 10 °C.

👉Ochlazení, které tato fronta přinese, nebude opět příliš výrazné, protože vlhký vzduch z Atlantiku nebude příliš studený. I ona přinese od západu zesilující nárazovitý vítr s nárazy do 70 km/h a na hory, možná přechodně i do středních poloh, i sněhové vločky. Silvestrovská noc by tedy měla být poměrně teplá a větrná.

Na Nový rok bychom měli být již za frontou v chladném vzduchu, takže odpolední teploty se budou pohybovat přibližně kolem 5 °C, na horách naměříme kolem 0 °C.

Obr: Teplota ve výšce cca. 1500 m n.m. nad střední Evropou na Silvestra večer dle modelu ECMWF.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty