Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.12.2023 07:47:10

Dynamické počasí vrcholí. Hrozí kalamita na frontálním rozhraní

Den před Štědrým dnem prudké a dynamické počasí vrcholí. Neplatí to pro celé Česko, nicméně v určitém pásu od Krušných hor přes střední Čechy, jižní Čechy, Vysočinu až po jižní Moravu to v sobotu divoké je a bude. Zesílí tam frontální rozhraní, které přinese na své severovýchodní straně vydatné sněhové srážky, naopak na své jihozápadní straně potom vydatný déšť. Mnohem hůř dopadne ona severovýchodní strana rozhraní, kde napadnou i desítky cm těžkého mokrého sněhu. Ten bude zároveň kvůli teplotě zlehka odtávat. Nejhůř má být v Krušných horách a od středních Čech po Vysočinu. Zejména nad 500 m n. m. to bude divoké. 

Vlivem těžkého mokrého sněhu budou padat větve i stromy, a to na mnoha místech, protože zároveň bude hodně foukat. Ve zmíněném pásu pozor na situaci v dopravě i energetice. V rámci dnešního předvánočního shonu může doprava na některých místech kolabovat. Znovu opakujeme, že se to týká jen menší části republiky ve zmíněném pásu frontálního rozhraní. Řečí vody tam může spadnout 25 až 45 mm srážek. Tam, kde bude tohle množství většinou ve sněhu a sníh se bude držet, tam bude zle. Na studené straně rozhraní bude 0 až +1 °C. Na teplé straně rozhraní bude odpoledne 5 až 6 °C. 

V noci na Štědrý den se pak oteplí od jihozápadu. Na severovýchod doputuje obleva až během Štědrého dne. Až půjdeme večer ke stromečku, bude už na drtivé většině Česka 4 až 9 °C. Tato obleva v kombinaci s větrem a dalšími dešťovými srážkami prudce zvedne hladiny některých řek. Přes svátky se pak počasí uklidní. Velký vítr zůstane, bude bezpečně nad nulou a pozvolna ustanou srážky. Srážkové úhrny za letošní prosinec budou velmi vysoké. V půdě bude cenná vláha pro jaro.

Více: 
19:00 Frontální rozhraní se pozvolna posouvá k východu a s ním i pásmo trvalých a lokálně i vydatnějších srážek. Panují také velké rozdíly v teplotách
14:16 Aktualizace výstrahy - dnes (23. 12.) očekáváme v jihozápadní části území nárazy čerstvého západního až severozápadního větru kolem 20 m/s (70 km/h), přechodně se místy mohou objevit nárazy až 25 m/s (90 km/h)
 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty