chmi.cz (ČHMÚ)
22.12.2023 14:26:00

Aktualizace výstrahy ČHMÚ Tato výstraha upravuje výstrahu před silným a velmi silným větrem, sněhovými jazyky, novým sněhem a povodněmi

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ

Tato výstraha upravuje výstrahu před silným a velmi silným větrem, sněhovými jazyky, novým sněhem a povodněmi.

🌬Dnes a v noci na sobotu (23. 12.) očekáváme i nadále velmi silný vítr s nárazy mezi 65 a 90 km/h, který bude v sobotu ráno slábnout.

Na většině území Moravy a Slezska čekáme vítr slabší s nárazy kolem 70 km/h, který zeslábne již během noci na sobotu. Na jihozápadě našeho území bude velmi silný vítr foukat i během soboty, a to s nárazy mezi 65 a 90 km/h. V neděli (24. 12.) očekáváme silný vítr opět zejména v Čechách s nárazy kolem 70 km/h.

Podívejte se také: Přichází počasí, které se vymyká tabulkám. Vichřice, vydatné srážky dešťové i sněhové, povodňové stavy řek a Od severozápadu ochlazení s přeháňkami, výjimečně bouřkami. Další dny postupné oteplování

 

❄️Během noci na sobotu začne intenzivněji sněžit, a tak se v širší severovýchodní polovině území může vyskytnout do nedělního rána sněžení s tvorbou sněhové pokrývky. Napadnout může až 15 cm za 24 hod. mokrého a těžkého sněhu, na Českomoravské vrchovině až 25 cm za 24 hod. Ležící sníh ale bude odtávat. Sněžení bude způsobovat komplikace v dopravě a energetice a těžký mokrý sníh bude lámat stromy. V Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších nad 600 m může místy napadnout kolem 40 cm za 24 hod. V Krušných horách se bude v noci na neděli postupně sněžení většinou měnit do deště.

🌬❄️Kombinace sněžení a silného větru může v polohách nad 700 m n. m. dnes a v noci na sobotu vést k tvorbě sněhových jazyků. Jejich riziko se bude vzhledem k slábnutí větru a oteplování v jihozápadní polovině území v sobotu ráno snižovat.

 

🌊Vzhledem k vysokým úhrnům většinou mokrého sněžení přecházejícího do deště a oteplení se budou objevovat stupně povodňové aktivity, zatím do odvolání. Hladiny budou růst hlavně v Čechách, v sobotu i na 2. SPA, od neděle se 2. SPA mohou objevit na celém území.

📌Také v pondělí očekáváme výskyt silného větru. Situaci budeme upřesňovat.

👉Aktuální informace o času a území platnosti výstrahy sledujte na výstražném webu ČHMÚ.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty