chmi.cz (ČHMÚ)
20.12.2023 20:22:00

Vánoční obleva je již víceméně jistá. Ráno na Štědrý den by ale přesto mohlo být na některých místech "bílo"

❄️Vánoční obleva je již víceméně jistá. Ráno na Štědrý den by ale přesto mohlo být na některých místech "bílo".

👀Během večera a noci na neděli nás bude přecházet od západu teplá fronta, která by měla přinést i trvalejší sněžení (úhrny vypadají i v nižších a středních polohách docela slušné). Sněžení bude sice zejména v Čechách velmi rychle přecházet do deště (postupně i na horách), ale ve východních oblastech našeho území - zejména na Moravě a ve Slezsku - by mohlo po většinu noci sněžit a to i v nižších polohách.

🙏Moravské a Slezské ráno by tedy mohlo být zahaleno do sněho-bílého hávu z tajícího sněhu. Bohužel i zde budou patrně ráno teploty již nad 0 °C.

Nad tímto scénářem ještě stále visí otazníky (zejména jak rychle se bude od západu oteplovat), ale začíná být poměrně pravděpodobný. Další dny přinesou více detailů - zejména s ohledem na nadmořskou výšku sněžení, která se bude s postupným oteplováním velmi rychle měnit.

🎥: Průběh sněhové pokrývky z posledního výpočtu modelu ECMWF. Není v něm započítáváno odtávání, které bude zejména v Čechách výrazné. Přesné úhrny je nutno brát tedy s rezervou.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty