Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.12.2023 19:32:00

Varování u počasí: Několikadenní vichřice a na horách hodně sněhu

Vánoce na sněhu nebo na blátě? Převážně na blátě, ale co bude ještě významnější, tak přijde epizoda vichřic, která bude až trochu nezvykle trvat několik dní. Prudké západní proudění způsobí drobné problémy v dopravě a energetice. Na přechodu studených front nejsou vyloučeny ani větší škody v rámci ojedinělých bouřek zimního typu. Srážky budou padat ve všech skupenstvích. Pod 500 m n. m. dešťové nebo smíšené. Od 500 m n. m. smíšené nebo sněhové. Sněžení se bude různě po Česku přesouvat z různých poloh do jiných. Velká zimní plískanice s dominantní vichřicí.Na horách při této situaci napadnou desítky centimetrů sněhu

A tak nás čeká na Vánoce jeden velký nečas. Vánoce bílé nebudou pod 500 m n. m. Zejména ráno se ale může tvořit sněhová pokrývka i níž. Odpolední teploty budou mimo hory nad nulou. Při takto dynamické a prudké povětrnostní situaci není možné určit, kdy se zase prosadí více zimní počasí i v nižších polohách. Tato situace jen do střední Evropy velmi rychle dostává oceánský vzduch, a ten bývá přes zimu teplejší. Na horách to však bude stačit na velkou sněhovou nadílku. V kombinaci s větrem tam hrozí i kalamita, bílá tma a sněhové jazyky či závěje. 


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Ve vyšších polohách sněhovými. Teploty 5 až 9 °C. Velmi větrno. 

V pátek bude proměnlivá oblačnost, občas déšť, přeháňky, nad 800 m n. m., místy i níže sněžení. Teploty 2 až 6 °C. Velmi větrno.

V sobotu bude zataženo až oblačno, déšť, přeháňky, nad 500 m n. m., na severu, severovýchodě i níže sněžení. Teploty 3 až 7 °C. Na severu a severovýchodě jen 2 °C. Velmi větrno.

Na Štědrý den bude zataženo, déšť, přeháňky, nad 1000 m n. m. sněžení, od jihozápadu další déšť. Teploty 4 až 8 °C. Velmi větrno.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty