chmi.cz (ČHMÚ)
16.12.2023 11:54:00

Jaké budou Vánoce? Na tuto otázku prozatím ještě nemůžeme odpovědět. Pojďme se ale podívat, co v tuto chvíli víme. Až do úterý nás čeká nadprůměrně teplé počasí beze srážek (vyskytovat se může maximálně slabší mrholení)

Jaké budou Vánoce❓Na tuto otázku prozatím ještě nemůžeme odpovědět. Pojďme se ale podívat, co v tuto chvíli víme.

👉Až do úterý nás čeká nadprůměrně teplé počasí beze srážek (vyskytovat se může maximálně slabší mrholení). Na tomto scénáři už je shoda, stejně jako na menším ochlazení, které nás čeká v průběhu středy. Teploty pod 0 °C půjdou ale jen přechodně pouze na horách, kde by mohlo během středy a čtvrtka i nasněžit (kde přesně a kolik v tuto chvíli není zcela jasné).

👀Následující dny – přibližně od čtvrtka, by mělo převládnout v prostoru střední Evropy frontální rozhraní – a to vlivem hluboké tlakové níže, která by se měla „usadit“ nad Skandinávií (viz. snímek ⬇️). Toto rozhraní by mělo oddělovat chladnější vzduch na severovýchodě od teplejšího na jihozápadě. Přesná poloha a vývoj tohoto rozhraní jsou ale nejasné.

❄️Vlhké oceánské severozápadní proudění by mohlo ale přinášet srážky a jednotlivé rodící se tlakové níže s frontálními systémy, které se budou na tomto rozhraní tvořit. Přechodně by mohlo být i poměrně větrno a na horách by mohlo v chladnějších epizodách i docela intenzivně sněžit (sníh není přechodně vyloučen ani v nižších polohách).

Počasí bude v takovém případě „jako na houpačce“. Výraznější ochlazení nás ale s nejvyšší pravděpodobností nečeká.

❓Takovéto situace s rozhraním, jehož poloha je nejasná a průběžně se mění, je velice složitá na předpověď. Přesnou představu o tom, jaké počasí bude na Štědrý den, budeme mít patrně až ke konci příštího pracovního týdne. Jinými slovy, napínavé to bude až do poslední chvíle.

Situaci budeme průběžně sledovat a upřesňovat.

Snímek níže: Pohled na teplotu ve výšce cca. 1500 m n.m. příští pátek pohledem dvou numerických modelů (ECMWF vlevo a GFS vpravo)

#pocasinaVanoce


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty