Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.12.2023 16:36:49

Počasí: Zima si dává větší pauzu. Bude kolem 7 °C

Ve střední Evropě pokračuje obleva. Teplého vzduchu je relativně dost, a tak si na další ukázku zimy budeme muset počkat. Nejčastěji bude kolem 7 °C nad nulou. Nyní ubude srážek, ovlivní nás oblast vysokého tlaku vzduchu. A tak se objeví místy i sluníčko. Bude to však klasická zimní přetlačovaná i s mlhami a nízkou oblačností. Na bílé Vánoce to nadále nevypadá, ale existuje šance, že zrovna kolem Štědrého dne ochladí. Na vývoj musíme počkat. Krajina dostala cennou vláhu v podobě sněhu, která se vsakuje do půdy. Rok 2023 byl na mnoha místech velmi suchý. Tento sníh ze začátku prosince situaci pomohl zlepšit.

Vzduch ve výšce, kde se utváří zimní počasí, bude nadále proudit od západu od relativně vyhřátého oceánu. Studené vpády, se kterými se bude teplé proudění střídat, budou prozatím slabé a budou vracet zimní počasí jen na hory. Tohle období potěší řidiče, protože se neobjeví komplikace. Jedinou výjimkou jsou ojedinělá ranní náledí, protože v krajině je dost vody a od 500 m n. m. stále ještě taje sníh. Modely si hrají s variantou, že by se mohlo mezi svátky vrátit vydatné sněžení. To je však tak moc daleko, že je to zatím spíše jen zajímavost.


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude zataženo až oblačno a zpočátku místy, během dne od jihozápadu postupně na většině území polojasno až skoro jasno. Ráno a večer ojediněle mlhy. Teploty 5 až 9 °C, na severozápadě a severovýchodě jen kolem 3 °C. 

V pondělí bude jasno nebo skoro jasno, ojediněle mlhy (ráno i mrznoucí). Teploty 6 až 11 °C. Při mlhavu 3 °C.

V úterý bude skoro jasno až polojasno, místy mlhy (ráno i mrznoucí) nebo nízká oblačnost. Teploty 5 až 9 °C, při mlhavu 3 °C.

Od středy bude oblačno až zataženo, místy skoro jasno a ojediněle mlhy (ráno i mrznoucí). Ke konci období pak dorazí srážky. Teploty 3 až 9 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty