Z regionů  |  10.12.2023 07:45:00

Wiadomości w języku polskim - Choć społeczność polska na Zaolziu ceni sobie tradycje, nadal potrafi zaskakiwać pomysłami na nowe imprezy. (video)

Wiadomości w języku polskim 🇵🇱🇨🇿 Choć społeczność polska na Zaolziu ceni sobie tradycje, nadal potrafi zaskakiwać pomysłami na nowe imprezy. Jedną z nich jest Fest Outdoor, na który w ubiegły weekend zaprosiło Miejscowe Koło Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Gródku.

🇨🇿 Přestože si polská komunita na Těšínsku váží svých tradic, stále dokáže překvapovat nápady na nové akce. Jedou z nich je „Fest outdoor“, na který minulý pátek pozvala místní organizace Polského kulturně-osvětového svazu v Hrádku.

🇵🇱 Opublikować opowiadanie czy wiersz to marzenie wszystkich początkujących pisarzy czy poetów. Szansą są konkursy literackie – na Zaolziu jednym z ich organizatorów jest miesięcznik społeczno-kulturalny „Zwrot“. W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło ponad dwudziestu początkujących autorów.

🇨🇿 Zveřejnit svou povídku nebo báseň je snem snad všech začínajících spisovatelů nebo básníků. Příležitostí jsou literární soutěže – na Těšínsku je jedním z jejich pořadatelů společenský a kulturní časopis „Zwrot“. Prózu nebo básně psané polsky nebo v nářečí poslalo do letošního ročníku soutěže na dvacet autorů.

🇵🇱 Grudzień to przede wszystkim czas wystaw świątecznych – warto jednak zajrzeć i na te, które nie są tematycznie związane z nadchodzącym bożonarodzeniowym okresem. Należy do nich na przykład tradycyjna wystawa ilustracji dziecięcych organizowana przez polski oddział karwińskiej biblioteki regionalnej czy wystawa akwareli Franciszka Świdra w czeskocieszyńskiej galerii MOST.

🇨🇿 Prosinec je časem hlavně vánočních výstav. Stojí ale za to se podívat také na ty, které nejsou tematicky spojené s blížícími se vánočními svátky. Patří k nim například tradiční výstava dětských ilustrací v Regionální knihovně Karviná, stojí také za to navštívit výstavu akvarel Franciszka Świdera w českotěšínské galérii MOST.

Zpravodajství v polském jazyce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec