chmi.cz (ČHMÚ)
09.12.2023 12:11:00

Výstraha na možnou tvorbu ledovky - V sobotu 9. 12. večer se v Čechách od západu vyskytne sněžení, které bude přecházet místy v mrznoucí déšť

❗️VÝSTRAHA NA MOŽNOU TVORBU LEDOVKY

🌨🌧V sobotu 9. 12. večer se v Čechách od západu vyskytne sněžení, které bude přecházet místy v mrznoucí déšť. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku.

Nejvyšší riziko ledovky je v sobotu večer a v noci na neděli (10.

12.) v jižních a jihozápadních Čechách. Během noci se srážkové pásmo bude přesouvat dále na východ a pravděpodobnost mrznoucího deště tak bude hlavně v druhé polovině noci vzrůstat v oblasti východních Čech a na jihozápadě Moravy.

📌Sněžení, které se objeví v noci na západě a severozápadě území může mít přechodně i zvýšenou intenzitu, bude se ale jednat o mokrý sníh, který bude postupně odtávat (mapa sníh). Neočekáváme, že by byly splněny kritéria pro vydání výstrahy před tímto jevem, nicméně i tak může dojít v těchto oblastech v nočních hodinách například k přechodnému snížení viditelnosti, k tvorbě sněhové pokrývky, případně poškození lesního porostu mokrým a těžkým sněhem.

V noci na pondělí a v pondělí dopoledne (11. 12.) hrozí riziko mrznoucího deště s tvorbou ledovky zejména v oblasti Vysočiny, jižní, jihovýchodní a střední Moravy. Situaci budeme upřesňovat během nedělního dne.

Podívejte se také: Počasí: Obleva přichází. Silnější na západě, slabší na východě. Četné srážky

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty