Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.11.2023 17:24:38

Počasí: Ve hře je sněhová kalamita na jihu z pátku na sobotu

Numerické modely přišly v posledních dvou dnech s nečekanou variantou počasí na začátek víkendu. Od jihozápadu je ve hře výrazná frontální vlna s vydatnými srážkami. A ty by měly být trvalé, vydatné a hlavně v 95 % případů sněhové. Hlavní sněžení by přišlo z pátka na sobotu v jižní polovině republiky. Kolik napadne sněhu? V posledních letech je to asi dost ojedinělá situace. V pásu od Šumavy přes Vysočinu až po Jeseníky a Beskydy by mohlo napadnout 15 - 30 cm sněhu, a to všude, plošně i v nížinách, teoreticky i na celé jižní Moravě. Sníh by tam navíc při teplotě kolem 0 °C byl těžký a mokrý, což je velké riziko pro stromy a možná i některé slabé konstrukce.

Je jasné, že pokud jde o frontální vlnu, tak ta se může snadno posunout o 150 km víc na sever nebo jih, a pak se sněžení odsune třeba do Rakouska. Takže až v pátek samotný bude jasné, jak to dopadne. A v pátek také určitě vydáme novou zprávu, jak se situace vyvíjí. Kromě toho se po víkendových srážkách hodně ochladí. Ranní teploty budou v novém týdnu klesat pod -10 °C a i odpoledne bude pod nulou. Zima sevře střední Evropu pevně. Nemělo by to trvat nějak extrémně dlouho, s oblevou se počítá kolem 10. prosince. To je ovšem tak moc daleko, že musíme počkat na další vývoj.

 

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty