Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
23.11.2023 06:01:04, aktualizováno 06:09:37

Počasí: Přes naše území přejde v noci na pátek studená fronta. Bude jí doprovázet vítr a ojediněle i bouřky

Situace: 

Výběžek vyššího tlaku vzduchu bude slábnout. Počasí u nás bude nejprve ovlivňovat teplá fronta. Poté během noci na pátek ovlivní naše území studená fronta. Za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu až severu. Ještě před příchodem fronty očekávejme jihozápadní až západní vítr, který bude dosahovat nárazů kolem 70 km/h (zejména v horských oblastech). 

Modely:

Nové aktualizace modelů se příliš nezměnily oproti původním výstupům a stále vykreslují výrazné pásmo srážek, které se potáhne prakticky podél celého pobřeží Německa a dále podél pobřeží Baltského moře směrem do Polska. Fronta poté bude rychle postupovat od severu k nám. Počasí v ČR začne ovlivňovat kolem půlnoci a následně i během pátečního rána. V tomto ohledu panuje mezi modely celkem shoda, že přechod fronty by se měl odehrát v rozmezí cca 23:00 – 8:00 hod. 

Podmínky:

Co se podmínek týče, modely mírně ubraly už tak slabou podporu ze strany instability. Přeci jenom nemáme červenec a teploty nejsou zrovna vhodné pro nějaké výraznější hodnoty. V maximech do 100 j/kg, trochu více v severovýchodních partiích Polska. Na druhou stranu konvekce v zimě dokáže "čerpat" právě s dynamické podpory. V tomto případě půjde o velmi silný střih větru v 0-6 km v maximech do 45-50 m/s, nízkohladinový střih do 25 m/s a velmi vysoké hodnoty relativní helicity. Na našem území SRH 0-3 do 450 m2/s2, nad Polskem i vyšší, v extrémech do 600-700 m2/s2. To samo o sobě vzhledem k povaze fronty a synoptické situaci není nic překvapivého, ale v souvislosti s bouřkami a i v rámci mého výzkumu takzvané nízké konvekce, jsem musel srovnávat desítky případů, které byly často v situacích, kdy podpora instability (energie) byla jen velmi malá. Během tohoto srovnávání jsem samozřejmě procházel i případy zimních a podzimních bouřek či větrných smrští. Z těch vyplývá, že většina případů, která byla spojená s oblastí velmi výrazné až extrémní  dynamické podpory (viz odstavec výše) došlo k výskytu bouřek, a to i v případě, kdy modely s bleskovými výboji moc nepočítaly.

Bouřky:

Největší pravděpodobnost výskytu bouřek je v přímořských oblastech u Baltského a Severního moře, poté se modely kloní k variantě Sasko, dále směrem do středního Polska. Co se týče našeho území, zdá se, že největší šance na bleskové výboje a bouřky bude v částech Libereckého kraje, v Ústeckém kraji (Krušné hory), dále v kraji Středočeském a směrem na východ území až do severních částí Moravy a Slezska. Z podobných situací vím, že bouřky si velmi často vyberou oblast v Polsku za Krkonošemi. Dále podobné fronty velmi často dokáží vyprodukovat slabší bleskovou aktivitu i k ránu, kdy se dostávají už do jižních partií ČR a do Rakouska. Rozložení bleskových výbojů bude mít více chaotický charakter, s největší pravděpodobností Saska a severní / severozápadní ČR a Jeseníků.

Vítr:

V rámci bouřek, přeháněk a během přechodu samotné fronty bude největším nebezpečím hlavně silný nárazovitý vítr, který vzhledem k velmi ostrému frontálnímu rozhraní a dynamické podpoře může být zejména v horských oblastech i velmi silný (kolem 100 km/h). To platí i v případě, že by se nakonec bleskové výboje objevily jen velmi málo nebo na našem území vůbec. Podobné fronty často zeslabují svou bleskovou aktivitu při přechodu nad naše území a následně znovu "startují" k ránu v jižních partiích ČR. Stále platí již mnohokrát zmiňované pravidlo "lineárnosti". Tedy pokud se jeví radarový odraz "rovný", připomínající čáru či nudli nebo vypadá jako linie zvýšené odrazivosti (oranžové až červené barvy) vnořené do zeleně zbarvených odrazů, pak je pravděpodobnost nebezpečných projevů a zejména větru výrazně zvýšená. V případě, že jsou takové odrazy spojené s bleskovou aktivitou, riziko stoupá ještě více.

Chcete se dozvědět více zajímavostí o počasí nebo o tom co dělám, například mém výzkumu a další činnosti? Vidět zajímavé fotografie či se něčemu i přiučit? Navštivte můj facebook a dejte lajk či odběr. Děkuji 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty