Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.11.2023 15:46:12

Další velké kolísání počasí. Klidně i o 8 °C za den

Počasí v dalších dnech bude velmi kolísavé. Jak budou postupovat do střední Evropy jednotlivé frontální systémy, charakter proudění a teploty se budou prudce měnit. Za studenými frontami se k nám propadne už víceméně zimní vzduch, za teplými frontami naopak převládne ještě teplé podzimní počasí. Všechno to budou doprovázet epizody vichřic od západu až severozápadu. Na horách střídavě napadne sníh, v nížinách se postupně první vločky objeví také, ale vždy jen přechodně. Samotná sněhová pokrývka se ale bude tvořit až od 600 m n. m., a to také jen přechodně. Za teplými frontami sníh roztaje. 

Tento velký povětrnostní guláš se objeví hned v neděli ráno. Od západu přijde sněžení, které rychle přejde v déšť. Vyskytnout se mohou i smíšené srážky, mrznoucí srážky a ledovka. Náchylné budou vyšší polohy severních Čech a pak Českomoravská vrchovina. V průběhu neděle se pak prudce oteplí, což vydrží do noci z úterý na středu, kdy se prudce ochladí. A tak to půjde pořád dokola i v dalších dnech. Srážek bude dost a znovu připomínáme, přijde i velký vítr. Tato dálnice dynamického proudění od oceánu je přesně typická těmito projevy počasí. Pokud vydrží i v zimě, na horách napadne hodně sněhu.


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude zataženo s deštěm, zpočátku i sněžení nebo i mrznoucí srážky. Teploty 8 až 12 °C, na severovýchodě 1 až 6 °C. Ráno však jen 0 až 2 °C, proto i sněžení. 

V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Teploty 8 až 12 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, nad 1000 m n. m. sněhové. Teploty 6 až 10 °C.

Od středy bude zataženo až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Postupně na další frontě déšť nebo srážky smíšené. Teploty nejprve propad na 0 až 4 °C, postupně 3 až 7 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty