chmi.cz (ČHMÚ)
15.11.2023 12:56:00

V pátek ráno a dopoledne nás čeká zajímavá meteorologická situace. Od západu bude přes naše území přecházet poměrně výrazná tlaková níže, po jejíž zadní straně k nám na chvíli (do neděle) pronikne chladný vzduch od severozápadu

👀V pátek ráno a dopoledne nás čeká zajímavá meteorologická situace.

👉Od západu bude přes naše území přecházet poměrně výrazná tlaková níže, po jejíž zadní straně k nám na chvíli (do neděle) pronikne chladný vzduch od severozápadu.

❓Právě na příkladu této situace si můžeme dobře ukázat nejistotu v předpovědi. Ta v tomto případě vězí v přesném načasování a trajektorii tlakové níže. Na obrázku 👇 vidíme, že dva za sebou jdoucí výpočty numerického modelu ICON (z dnešní půlnoci a rána) dávají střed níže v ranních pátečních hodinách na jiné místo (odchylka je několik stovek km, což je hodně).

💧❄️Na přesné poloze níže ale závisí lokalizace vzduchových hmot (chladná vs. teplejší) a navazujících srážek (sníh vs. déšť). Při přechodu níže se budou srážky rychle měnit z dešťových ve sněhové a hranice sněžení bude rychle klesat.

🌨Poslední, ranní, výpočet (vlevo) posouvá tlakovou níži více k východu a tím pádem nad naše území i chladný vzduch. Vypadá to tedy, že zejména západní a severozápadní polovina Čech by si mohla od vyšších poloh a na horách užít zasněženého pátečního rána a dopoledne.

👉Srážky budou navíc přecházet ve sněhové postupně i nížinách, ale to patrně až později během dne. I v sobotu bude pak šance na sněhové vločky i v nejnižších polohách.

❗️Přesný průběh celé situace je ale stále zatížen nejistotou, a proto je důležité sledovat předpovědi, zejména v těchto situacích, průběžně.

Zdroj obrázků: wxcharts.com


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty