Věra Stárová (GfK-Praha)
Ostatní  |  30.08.2003 18:54:05

Necelá desetina českých zaměstnanců se stala obětí sexuálního obtěžování

Vyplývá to z reprezentativního výzkumu uskutečněného v únoru 2003 v rámci GfK Omnibusu na vzorku 1 000 respondentů náhodně vybraných z populace ČR společností GfK Praha.

Není velkým překvapením, že častěji se stávají obětí sexuálního obtěžování ženy, ale „harašení“ se nevyhýbá ani českým mužům. Obtěžování mužů (ať už ženami nebo jinými muži) se vyskytuje v poměrně menší míře: zatímco z dotazovaných žen 13 % uvedlo, že na ně byl vyvíjen sexuální nátlak, u mužů to byla „pouze“ 4 %.

Sexuální obtěžování není v naší společnosti považováno za příliš závažný společenský problém. To, že je „harašení“ společensky nebezpečné, se však domnívá podstatně více žen (42 %) než mužů (30 %).

Závažnost jednotlivých forem sexuálního obtěžování

Každý z nás má trochu jinou představu o tom, co je a co není sexuální obtěžování. Naprostá většina respondentů (94 %) se však shodla na tom, že vymáhání sexuálního styku pod hrozbou finančního postihu nebo propuštěnípráce (vyloučení ze školy) takovým prohřeškem jistě je. Za sexuální obtěžování považují 4/5 respondentů taktéž nabídky k sexuálnímu styku. Přibližně dvě třetiny z dotázaných vidí „harašení“ ve vytrvalém vynucování schůzky, poplácávání po různých částech těla, nemístných poznámkách vůči opačnému pohlaví nebo v poznámkách popisujících různé části těla. Většina respondentů nepovažuje za obtěžování, když někdo na pracovišti vylepuje plakáty s obnaženými těly, vypráví oplzlé vtipy, vyzývavě pozoruje ostatní osoby nebo je objímá kolem ramen.

Považujete Vy osobně za sexuální obtěžování....
N=1 000

 

Setkání se sexuálním obtěžováním

Nejzávažnější formy sexuálního obtěžování se v našich firmách nebo ve školách vyskytují naštěstí poměrně zřídka. Například s vymáháním sexuálního styku pod hrozbou finančního postihu nebo propuštěnípráce (vyloučení ze školy) se často nebo občas setkala necelá 4 % respondentů. Naopak tři čtvrtiny respondentů se s takto závažným obtěžováním nesetkaly vůbec. V tomto bodu se odpovědi mužů a žen příliš neliší. Na pracovišti můžeme být často svědky vyprávění oplzlých vtipů nebo objímání kolem ramen, což však je respondenty vnímáno jako nejméně závažná forma sexuálního obtěžování. Třetina z respondentů, kteří se s obtěžováním setkali, zaregistrovala vyzývavé pohledy kolegů.

Jak často je podle Vás na Vašem pracovišti možné se setkat s následujícím chováním?
N=743 – setkali se se sexuálním obtěžováním

 

Právní stránka sexuálního obtěžování

Jsou u nás pachatelé za sexuální obtěžování dostatečně potrestáni? Jak funguje justice v této oblasti? Respondenti jsou poměrně nerozhodní, co se týče dostatečnosti zákonů zabývajících se sexuálním obtěžováním. Stejný počet se jich domnívá, že zákonů máme dostatek jako těch, kteří si myslí, že jich je nedostatek. Respondenti si rovněž nebyli jistí, zda soudy rozhodují v oblasti sexuálního obtěžování nestranně a spravedlivě. Více než polovina z nich si myslí, že je těžké u soudu sexuální obtěžování dokázat. O spravedlivém průběhu a rozhodnutí soudů jsou pak v případech sexuálního obtěžování přesvědčeni výrazně častěji muži než ženy.

Naše společnost se však rok od roku stává k sexuálnímu obtěžování méně tolerantní a jeho jednotlivé formy jsou oproti loňskému roku považovány za významnější.

GfK Praha je předním dodavatelem služeb v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění v České republice. Společnost byla založena v únoru 1991. Její základní jmění je 7 mil. . Zabýváme se získáváním, analýzou a interpretací marketingových informací pro zákazníky z oblasti průmyslu, obchodu, médií i pro poskytovatele služeb ze soukromého i veřejného sektoru. GfK Praha je dynamickou společností, jejíž obrat od založení nepřetržitě roste.

GfK Praha je součástí skupiny GfK (GfK Group). Naše mateřská firma, GfK AG, se sídlem v Německu patří k předním světovým hráčům ve výzkumu trhu a je činná v 50 zemích celého světa. Aktivity GfK ve střední a východní Evropě koordinuje firma FESSEL-GfK se sídlem v Rakousku.

Pracovníci GfK Praha jsou členy ESOMAR - celosvětové asociace odborných pracovníků výzkumu trhu. Jednou z hlavních zásad naší činnosti je přísné dodržování principů etického kodexu a standardů kvality těchto profesních organizací.

Další informace:
Kontakt: klika@gfk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688