Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.11.2023 17:52:51

Počasí: V novém týdnu nápor na imunitu. Déšť, vítr, kolísání teplot

Aktuální víkend je už dost studený. Teploty klesly v odpoledních maximech do okolí 7 °C. Zejména v jihozápadní polovině území přechází srážky ve smíšené a sněhové od 600 m n. m. Martin přijel na bílém koni tak do některých míst od středních a vyšších poloh, jedná se cca o 15 % našeho území. Nížiny budou na sníh čekat dál.V novém týdnu nás čeká přechodné oteplení až na 13 °C. Do střední Evropy však bude zároveň postupovat jeden frontální systém za druhým od západu, a proto bude velmi často pršet. Zpočátku na horách i sněžit. Srážky budou chodit v jednotlivých vlnách prakticky vždy za cca den a půl.

Po oteplení kolem úterý se od čtvrtka dostaví znovu i ochlazení. Teploty se vrátí na hodnoty kolem 7 °C a později asi i níž. V následujících dnech bude vlivem dynamického proudění od oceánu střídavě i dost foukat. Tohle počasí je typicky náročné na imunitu. Kombinace větru, tím i nízké pocitové teploty, a srážek bude nepříjemná. V neděli a pondělí se mohou ráno objevit přízemní mrazíky. Dynamické počasí od západu by mělo zamezit tvorbě mlh a nízké oblačnosti. I tak dávejte za volantem pozor, přichází náročné počasí pro motoristy, byť sníh pod 600-700 m n. m. dopravu ještě nějakou dobu komplikovat nebude.


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude polojasno až oblačno. Na severu a severovýchodě zpočátku až zataženo a místy slabý déšť či přeháňky, nad 600 m n. m. srážky smíšené či sněhové. Večer na jihozápadě Čech další přibývání oblačnosti. Teploty 5 až 9 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť, nad 600 m n. m. zpočátku i srážky sněhové. Teploty 4 až 8 °C, večer oteplování. 

V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť či přeháňky. Večer od západu srážky četnější. Teploty 9 až 13 °C.

Od středy bude velká oblačnost. Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Na frontách srážky ještě četnější. Ke konci období srážky na horách a postupně i ve vyšších a středních polohách sněhové. Teploty klesání od 8 až 12 °C přes 5 až 9 °C až na 2 až 6 °C na konci týdne.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty