chmi.cz (ČHMÚ)
10.11.2023 11:52:00

V sobotu bude svátek Svatého Martina a tentokrát se nám pranostika o jeho příjezdu na bílém koni vyplní alespoň pro vyšší a horské polohy

❄❄❄V sobotu bude svátek Svatého Martina 🌨🐎☃️ a tentokrát se nám pranostika o jeho příjezdu na bílém koni vyplní alespoň pro vyšší a horské polohy.

❄Už v předchozích dnech panovalo na hřebenech našich nejvyšších hor převážně zimní počasí, teploty se pohybovaly blízko okolo nuly a leželo tam nejčastěji od poprašku po několik centimetrů sněhu. V pátek ráno leželo po přechodném oteplení na hřebeni Šumavy od nesouvislé pokrývky do 2 cm sněhu a v Krkonoších také od nesouvislé pokrývky do cca 5 cm sněhu. Polská meteorologická stanice na Sněžce hlásí dokonce až 12 cm.

❄V průběhu pátečního dne se začne za zvlněnou studenou frontou opět ochlazovat a pokud se na horách vyskytnou srážky (více jich bude na východě území), tak budou postupně od západu ve výškách cca nad 1000 metrů přecházet ve smíšené a sněhové. V sobotu začnou srážky postupně přibývat od jihozápadu až západu a tentokrát už budou smíšené či sněhové zhruba od výšky 600 m n. m. Zejména v nejvyšších polohách našich hor se tedy znovu vytvoří souvislá sněhová pokrývka a zejména na hřebenech Šumavy by mohlo napadnout až kolem 10 cm nového sněhu. V neděli se ještě mohou sněhové srážky vyskytnout zejména na horách na severovýchodě území, ale od jihozápadu budou ustávat a dojde postupně i k protrhávání oblačnosti.

❄V Alpách je nyní sněhu již výrazně více. Hlavně ve vyšších nadmořských výškách, cca nad 2200 m, tam leží většinou kolem 50 cm sněhu a v nejvyšších polohách jsou již místa, kde výška sněhové pokrývky převyšuje hodnotu 1 metru. V ledovcových skiareálech jsou tam nyní velmi dobré podmínky pro lyžování, ale během víkendu se už očekává další oblačnost a sněžení. Nejvíce by mělo sněžit v centrální části Alp na pomezí Švýcarska, Francie a Itálie. V okolí Matterhornu by měl v sobotu proběhnou úvodní závod Světového poháru ve sjezdu, tak snad počasí ještě vydrží. Pravděpodobně tam ale bude opět zlobit vítr, podobně jako před 14 dny při obřím slalomu v Soeldenu.

Předpověď na svatého Martina slibuje proudění chladného oceánského vzduchu od severozápadu, což bude znamenat déšť se sněhem nebo sněžení zhruba v polohách nad 600 m n. m. Sníh se ale bude držet jen na horách – zatím to vypadá, že hlavně na Šumavě a v Krušných horách by mohlo připadnout až 10 cm nového sněhu. Jeho předpovídanou výšku, bez vlivu odtávání, vidíte v přiložené mapce.
Předpověď akumulované sněhové pokrývky pro Evropu dle německého modelu ICON. Je patrný rozdíl např. pro Krušné hory, kde je Aladin poněkud "optimističtější", ale spíše asi bude mít pravdu "Němec".
Aktuální snímek ze skiareálu Hintertux z webové kamery Panomax https://hintertux.panomax.com/gefrorenewand Gefrorene Wand 3250 m.
Aktuální snímek ze skiareálu Soelden z webové kamery Panomax https://soelden.panomax.com/schwarzkogl-talstation 2550 m. Zde se již lyžuje i v neledovcových oblastech.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty