Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.11.2023 16:36:07

Počasí: Martin na bílém koni od 600 m n. m. V novém týdnu pak oteplení

ochlazení a déšť, v nížinách sněžení

Do střední Evropy míří studená fronta, za kterou se mírně ochladí. Teploty budou sotva kolem 7 °C. Od středních až vyšších poloh se objeví sněhové srážky. Inu listopad je tady. Martin tak na bílém koni někde skutečně přijede. V sobotu se to bude týkat hlavně jihozápadu republiky a Vysočiny, kde bude sněžit i ve středních polohách. Nížiny se sněhem ale určitě počítat nemohou. Sněhové srážky se budou objevovat od 600 m n. m. Během noci možná ještě trochu níž.

V novém týdnu se krátce, ale možná docela citelně oteplí až na teploty kolem 13 °C. Musíme si však počkat na upřesnění. V následujícím období se objeví hodně srážek. Nejvíce pršet by mělo až v novém týdnu v rámci toho oteplení, ale už od pátku se místy déšť objeví, od vyšších a středních poloh postupně déšť se sněhem nebo sněžení. Zejména ze soboty na neděli bude také hodně foukat. Už ve čtvrtek bylo větrno hlavně na východě republiky a ve vyšších polohách. Žádný zásadní zimní vpád se sněhem i v nížinách zatím na modelech není.


Předpověď počasí na nejbližší dny 

V pátek bude oblačno až zataženo. Ojediněle, přes den místy přeháňky či občas déšť, na východě déšť četnější a trvalejší. Od západu postupně nad 1000 m n. m. i srážky sněhové. Teploty 6 až 10 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, od západu občasný déšť či přeháňky. Nad 700 m n. m. i sněhové. Teploty 4 až 9 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy občas déšť, přeháňky, nad 600 m n. m. i sněžení. Teploty 4 až 8 °C.

Od pondělí bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Místy občas déšť, nad 700 m n. m. i sníh. Postupně na většině území déšť. Teploty zpočátku 4 až 8 °C, v dalších dnech 9 až 13 °C, možná i více.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty