chmi.cz (ČHMÚ)
06.11.2023 08:00:00

Ochrana klimatu a přírody může mít i rizika. V souvislosti s nedávným Mezinárodním dnem klimatických akcí zmiňuje Český rozhlas data z Organizace Global Witness.

❗️ Ochrana klimatu a přírody může mít i rizika. V souvislosti s nedávným Mezinárodním dnem klimatických akcí zmiňuje Český rozhlas data z Organizace Global Witness.

🔎📑📊 Podle nich za poslední desetiletí došlo takřka ke dvěma tisícům vražd lidí chránících životní prostředí a klima. Nejčastěji (ve třetině případů) domorodců, kteří se potýkají s nadnárodními korporacemi a ilegální těžbou a snaží se ochránit své domovy, pitnou vodu, okolní pralesy apod.

🔪👊 Domorodý lídr Leonardo Iza (prezident Konfederace ekvádorských domorodých národů) připomíná např. Josého Tendetzu, který byl nalezen mrtvý, než stihl odcestovat na klimatický summit OSN a podat stížnost na chystaný těžební projekt. „Mě už se taky pokusili zabít – zaútočili na moje auto, měl jsem ho prostřílené kulkami. Děti se mě pořád ptají: Tati, oni tě zabijou?“

🌎🌍 Nejnebezpečnější situace je údajně v latinskoamerických zemích, Evropa si vede lépe. „… dlouho vystupovala spíš jako obránce těchto lidí. Teď ale vidíme, že i v Evropě je postup vůči environmentálním aktivistům spíš přísnější,“ komentuje situaci Eva Balounová z Ústavu státu a práva Akademie věd.

🚗🖼 Velká část veřejnosti i nemálo odborníků vidí negativně kontroverzní protesty jako blokování silnic či útoky na umělecká díla. Co na tyto akce říká známý klimatolog Radim Tolasz z ČHMÚ?

👨‍🔬 „Chápu, že některé skupiny obyvatelstva si myslí, že je to to poslední, co můžou udělat, protože jiné možnosti nemají. Ale v momentě, kdy to omezuje jinou část obyvatel, např. ty, kteří jezdí autem – to je v poslední době hodně moderní, že se blokují silnice – tak to staví veřejnost proti klimatologům jako takovým.“ A despekt k lidem, kteří se klimatem vědecky zabývají, je samozřejmě pro ochranu přírody a klimatu kontraproduktivní.

👉 Více v zajímavé reportáži zde: https://radiozurnal.rozhlas.cz/vytahli-na-nas-macety-a-hazeli-kameni-za-deset-let-zemrelo-na-dva-tisice-9099623


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty