chmi.cz (ČHMÚ)
01.11.2023 16:25:00

Poslední pohled na hlubokou tlakovou níži Ciarán, než ji pohltí tma.... Oproti ranním hodinám je změna naprosto zřetelná a svědčí o rychlém prohlubování tlakové níže.

👀Poslední pohled na hlubokou tlakovou níži Ciarán, než ji pohltí tma....

👉Oproti ranním hodinám je změna naprosto zřetelná a svědčí o rychlém prohlubování tlakové níže. Následkem toho dostává nejen typický tvar, ale díky zvětšujícímu se tlakovému gradientu dochází i k výraznému zesilování větru.

👉Na rozdíl od svých tropických sester (tropických cyklon, hurikánů a tajfunů) se zde vyskytují i fronty - studená fronta je již jasně zřetelná v podobě žlutého pásu nízké oblačnosti táhnoucího se do oblasti Azorů.

🙏Druhý, krásný a názorný snímek jsme si vypůjčili od kolegů ze Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na něm je označena i počínající oblast tzv. sting jetu - oblasti na zadní straně tlakové níže, kde se vyskytují nejvyšší nárazy větru.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty