Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.10.2023 17:26:10

Zimní počasí zatím v nedohlednu. Bude kolem 15 °C

Počasí v novém týdnu bude ve znamení pěkného barevného podzimu. Oblačnosti sice bude hodně a přidají se i mlhy, přechodně však převládne i polojasno a hlavně bude nadále docela teplo. Definitivně se přehoupáváme do zimního půlroku, kdy je pro počasí zcela určující proudění ve výšce, zejména na hladině tlaku vzduchu 850 hPa, což odpovídá asi 1 500 m n. m. Přetlačují se pak obvykle dvě odlišné situace.

Jedna z nich je průnik oceánského proudění od severozápadu, kdy se na horách vyskytuje sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Pokud je proudění stočené více od severu, sněhové přeháňky se objevují ve všech polohách. Proudění ve výšce je převážně studené. Na takovou situaci si letos asi ještě dost počkáme.

Druhou dominantní situací je naopak proudění od jihovýchodu nebo jihozápadu, které přináší ve výšce teplý vzduch. Vzniká pak inverze, mlhavo, nízká oblačnost a u země je docela chladno, protože slunce už nemá sílu zemský povrch prohřívat. Naproti tomu na horách nad oblačnou pokličkou je slunečno a teplo. Druhou situaci lze čekat v souvislosti s teplými zimami stále častěji.

Mezi těmito typickými situacemi samozřejmě vznikají přechodné varianty a někdy může do počasí hodit vidle také severovýchodní původem arktické proudění, zejména na konci zimy. Největší sněhový příděl i do nižších poloh potom přichází, když je na našem území chladný vzduch a od jihu se trefí tlaková níže ze Středomoří. Pak umí napadnout i v nížinách 25 cm sněhu. Jenže tyto situace postupem času mizí, jak stoupá teplota.

Předpověď počasí na nejbližší dny

V pondělí bude polojasno až oblačno, večer postupně od jihozápadu až zataženo a na jihu a západě ojediněle déšť. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Teploty 15 až 20 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť, od západu protrhávání oblačnosti, místy přeháňky. Teploty 10 až 14 °C, na východě a jihovýchodě 15 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno. Místy, postupně ojediněle přeháňky. Ráno oj. mlhy. Teploty 11 až 15 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty