chmi.cz (ČHMÚ)
28.10.2023 09:00:00

Dnes slavíme vznik samostatného Československa. Zajímá Vás, jaké bylo před 105 lety počastí? 28. 10. 1918 ležel na horách sníh a na většině území bylo zataženo, ojediněle i déšť.

📜 Dnes slavíme vznik samostatného Československa.

ℹ️ Zajímá Vás, jaké bylo před 105 lety počastí?

☁️🌧❄️ 28. 10. 1918 ležel na horách sníh a na většině území bylo zataženo, ojediněle i déšť.

👨‍🔬🔎 Jan Šrámek (vedoucí Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ) popisuje počasí v tento významný den takto: „Tehdy do střední Evropy pronikl chladný vzduch od severu. Naše území ovlivňovala tlaková výše se středem někde v oblasti dnešního trojmezí Německa, Švýcarska a Rakouska. Zároveň k nám od východu zasahovala tlaková níže se středem nad rumunským pobřežím Černého moře.“

🌡 Ranní teploty před 105 lety se většinou pohybovaly od 1 °C do 5 °C.

⛅️ Na jihozápadě Čech bylo místy polojasno, a proto v Prachaticích klesla teplota až k –0,8 °C.

🌧🌨 Přes den se přeháňky vyskytly hlavně na severovýchodě Moravy a také na Slovensku - na hřebech hor se měnily v přeháňky sněhové.

🌡 Odpolední teploty nebyly o moc vyšší než ty ranní - pouze 4 - 8 °C. V Teplicích tehdy naměřili 8 °C, v Českých Budějovicích 7,0 °C, v pražském Klementinu 7,7 °C, v Brně-Pisárkách 7,6 °C a v Opavě 5,7 °C.

☀️ Slunce se ten den na obloze ukázalo pouze na okamžik a to na jihozápadě Čech.

👉📚 Možná vás napadá: kde se vlastně berou záznamy o počasí ze dne vzniku samostatného Československa? Najít je můžete např. v knihovně ČHMÚ v pražských Komořanech.

📖 Zajímavé informace přináší taky ročenka z roku 1918. V ní jsou záznamy z 52 meteorologických stanic. (Z toho 5 stanic přinášelo každý den údaje o teplotě, tlaku či vlhkosti vzduchu. Z dalších 47 stanic jsou k dispozici měsíční výsledky.) Dočtete se tam také o množství oblačnosti nebo třeba o síle a směru větru.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty