Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.10.2023 18:20:12

Předpověď počasí: Teploty kolem 15 °C a více deště

V dalším průběhu týdne bude sice docela teplo, ale přidá se dost srážek. Jednotlivé frontální systémy budou postupovat do střední Evropy. Více srážek bude klasicky v severozápadní polovině země a potom i na krajním jihovýchodě. Mezi těmito regiony vzniká "sušší oko" na pomezí Vysočiny a okolních krajů. Teploty budou odpoledne kolem 15 °C. Při trvalejším dešti pak méně. Výhodou vlhkého počasí budou teplejší noci. Momentálně nejsou a nebudou na pořadu dne ranní mrazíky. Jednotlivé frontální systémy přinesou dynamické počasí, takže bude přechodně i dost foukat

Momentálně nic na modelech nenaznačuje, že by se do střední Evropy propadl nějaký výrazně studený vzduch. A tak bude možné pěkně si užívat barvy podzimu. Déšť k říjnu patří. Dle historických tabulek se obvykle po bouřkovém létě dostavilo babí léto a právě v říjnu zase ještě dostatečně zapršelo. Bohužel na dost místech Česka je nyní sucho. Někde se asi lidé diví, jaké sucho, ale jinde je zejména do hloubky absolutní nedostatek půdní vláhy. Nejvíce ostrůvkovitě na pomezí Vysočiny a jižní Moravy. Oproti průměrům také málo pršelo za poslední týdny na Šumavě.


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude zataženo až oblačno, zpočátku místy mlhy. Od jihozápadu občas déšť či přeháňky, na severovýchodě srážky až večer. Později večer na západě území ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Teploty 12 až 16 °C. 

Ve středu bude oblačno až polojasno, na východě až zataženo, od západu víc oblačnosti, místy déšť. Teploty 13 až 17 °C. Na západě a severu jen kolem 12 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, místy i polojasno. Místy občas déšť, přeháňky. Teploty 12 až 16 °C.

Od pátku bude převážně zataženo, občas déšť či přeháňky,  později ubývání srážek, oblačnosti. Postupně na další frontě ale znovu srážky. Teploty 12 až 17 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty