chmi.cz (ČHMÚ)
17.10.2023 09:00:00

Tuto otázku bychom mohli konkretizovat: záznamy o měření teploty z posledního století mohly být ovlivněny pozorovacími chybami, přesuny měřících stanic a dalšími vlivy (např. vliv tepelného ostrova města).

📑🌡📈 Tuto otázku bychom mohli konkretizovat: záznamy o měření teploty z posledního století mohly být ovlivněny pozorovacími chybami, přesuny měřících stanic a dalšími vlivy (např. vliv tepelného ostrova města). Lze z nich spolehlivě určit, jak se skutečně klima mění?

📊 Meteorologické údaje obecně dobře indikují míru změny klimatu.

❌✅ Data ze všech monitorovacích programů, která jsou pro tyto účely používaná, jsou v první řadě testována na jejich kvalitu a následně jsou odstraňovány i zdroje systematických chyb. Jsou vyřazovány záznamy s významnými chybami a záznamy, které mohou být narušeny „dalšími vlivy“.

👉💡 Pouze z takto vybraných a prověřených údajů bylo odvozeno, že průměrná globální teplota od konce 19. století vzrostla již o 0,65 – 1,06 °C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty