chmi.cz (ČHMÚ)
17.10.2023 08:46:25

Dnešní chladné ráno přineslo teploty od +3 do -1 °C (obr. 1). Na řadě míst tak při zemi opět mrzne. Dnešek přinese odpoledne teploty mezi 8 až 12 °C, mraků bude na obloze celkem hodně, ale odpoledne se bude od západu

Dnešní chladné ráno přineslo teploty od +3 do -1 °C (obr. 1). Na řadě míst tak při zemi opět mrzne.

Dnešek přinese odpoledne teploty mezi 8 až 12 °C, mraků bude na obloze celkem hodně, ale odpoledne se bude od západu vyjasňovat.

👀 Středeční ráno bude nejchladnější z celého týdne, teploty budou klesat mezi +2 až -2 °C, při uklidnění větru až k – 4 °C.

 

❓Druhá polovina týdne je zatím zatížena velkou předpovědní nejistotou. Přímo nad střední Evropou se totiž bude vyskytovat výrazné teplotní rozhraní a tato situace přináší velké rozdíly jak v předpovědi teplot, tak i srážek a jejich možného skupenství. Předpovědi do konce týdne se tak budou velmi pravděpodobně ještě měnit.

 

Pro představu na obrázku (obr. 2) můžeme vidět srovnání teploty v hladině 850 hPa (cca 1,5 km nad zemským povrchem, kde už atmosféra není právě povrchem ovlivněna). Jedná se jeden totožný termín pro všechny čtyři numerické modely, a sice sobotu 21. 10., ve 12 UTC (14 SELČ).

 

Na první pohled jsou zřetelné velké rozdíly v modelované teplotě. Zatímco Kanadský model GEM do Čech vpadne s velmi studeným vzduchem (až -6 stupňů), tak naproti tomu Německý ICON má celé území ČR v teplém vzduchu, na jižní Moravě dokonce modeluje až 14 stupňů. Americký GFS má na severozápadě mínusové hodnoty, na jihovýchodě jde až k 10 stupňům. Celá situace je tak velmi nejistá (dalo by se říct – co model, to názor) a s tím souvisí třeba i možné skupenství srážek.

 

🤓 Sledujte proto v dalších dnech naše předpovědi, situace se bude určitě ještě vyvíjet a měnit.

Obrázky


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty