Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
14.10.2023 06:17:43, aktualizováno 17.10.2023 05:54:51

Počasí: Studená fronta přinese rapidní změnu počasí. Doprovázená bude větrem a ojediněle i bouřkami

Situace:

Od severozápadu bude přes naše území postupovat studená fronta. Po ní k nám začne proudit chladnější vzduch, který k nám přinese už klasicky podzimní teploty. Další přeháňky se objeví i v neděli. Doprovázené mohou být krupkami a ojedinělými bleskovými výboji. Nás ale v dnešní předpovědi bude zajímat dnešní studená fronta.

Obecně:

Přes Německo procházelo v noci (a nyní stále prochází) pásmo bouřek a silnějších přeháněk. Lepší organizaci vykazuje severnější cíp. Jižní okraj pásma má před sebou předsunuté pásmo vytrvalejšího deště, které nejspíš značně utlumí bouřkovou aktivitu. I přes tyto znaky zeslabování si frontální rozhraní udržuje lineární tvar což napovídá, že během přechodu a následně v zadní oblasti můžeme očekávat i silnější nárazy větru.

Vítr:

Většina modelů mírně ubrala co se týká nárazů větru. Výraznější nárazy klade do oblasti Německa. Přesto však můžeme počítat s nárazy kolem 70 km/h. Ojediněle až 80 km/h. (Šumava a Krušné hory).

Bouřky

Hodnoty lability prostředí v rámci stovek j/kg. Svou roli bude hrát hlavně střih větru, který je v takovýchto případech tím nejvíce určujícím pro charakter počasí a následné bouřkové aktivity. Střih větru bude dosahovat odpoledne a na večer hodnot mezi 25-30 m/s. Vzhledem k zesílenému nízkohladinovému střihu (0-1 km až do 15 m/s) a níže položeným základnám (LCL) nelze vyloučit výskyt oblačných nálevek, případně slabšího tornáda. V případě jako je tento je ale takový scénář teoretický prakticky kdykoliv, kdy se střetneme se situací, kdy se mísí labilita prostředí se zesílenou dynamickou podporou (vítr+energie).

Radarové chování (Nyní a během dne)

Pokud bych měl vycházet z projevů bouřek nad Německem, tak se nezdá, že by fronta byla doprovázena výskytem nějakých izolovaných jader v rámci kterých je takový scénář pravděpodobnější. Před samotným rozhraním se ve středním Německu tvoří jen velmi slabé přeháňky se zvýšenou radarovou odrazivostí. Jedinou lokalitou na které došlo ke shodě dvou modelů je pomezí kraje Jihočeského a Vysočiny, kde se mohou objevit izolovanější jádra, s největší pravděpodobností vnořená do pásma vytrvalého deště.

Podmínky pro pozorovatele počasí

V rámci takových přeháněk či bouřek lze očekávat, že mohou být doprovázené i zajímavějšími strukturami, které ocení zejména pozorovatelé počasíTo samé platí pro lineárně orientované a "nudlovité" radarové odrazy, které i v tomto ročním období bývají spojené s výskytem oblaků typu arcus (shelf cloud). Případní pozorovatelé ale musí počítat s tím, že jim jejich focení může znepříjemnit pásmo vytrvalejších srážek, které bude focení znesnadňovat. (Vnořené linie obklopené nižší odrazivostí). Již několik dní se modely shodují na kladení vyšší pravděpodobnosti výskytu bouřek zejména v jihozápadním cípu ČR. Dále nelze vyloučit zbytkovou bleskovou aktivitu na severozápadní hranici. Některé modely (nyní už v menšině) vykreslovaly přechod konvektivní linie tvaru "nudle", která by mohla zasáhnout západní a severozápadní Čechy. Na takto organizovaných přeháňkách nelze vyloučit bleskovou aktivitu. Hlavním rizikem ale budou nárazy větru.





 

 

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty