Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.10.2023 16:27:56

Počasí: Ze soboty na neděli se rýsuje propad teplot o 10 °C

Z výrazně nadprůměrných teplot zřejmě skočíme do teplot podprůměrných. Až do soboty bude na polovinu října mimořádné teplo. Odpoledne bude až 25 °C v nížinách. V sobotu večer ale hodí do velmi teplého počasí vidle rázná studená fronta od severozápadu až severu. Propad teplot bude velký. V neděli už bude asi o 10 °C méně než v sobotu. Předpověď počasí se ještě může mírně změnit, na pádu teplot však modely trvají už několikátý den po sobě. A možná to nebude všechno. Kolem čtvrtka 19. října může ochlazení ještě zesílit. 

V praxi to bude znamenat, že od neděle bude odpoledne jen kolem 12 °C. Od pondělí lze postupně očekávat přibývání míst, kde bude ranní mráz. Zpočátku u země, postupně klidně i v běžných 2 metrech a výše nad zemí. Začneme škrábat auta, některé mostní úseky mohou být poránu namrzlé. Není to úplně dobrá zpráva z toho pohledu, že většina řidičů bude mít na autech ještě letní pneumatiky. Proto už nyní si uvědomte, že bude potřeba dávat pozor a přizpůsobit jízdu podmínkám.  

Ochlazení se k nám propadne z Grónska přes Severní moře. Vzduch se sice celkem logicky hodně ohřeje, ale i tak už to bude pořádné podzimní ochlazení. A bude dobré sledovat možný vývoj kolem zmíněného 19. října. To by se ve střední Evropě mohla projevit tlaková níže, která by studený vzduch ještě trochu ochladila a hlavně by se mohly dostat sněhové srážky nečekaně nízko. Do té doby bude sněžit cca nad 700 až 900 m n. m.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty