chmi.cz (ČHMÚ)
08.10.2023 15:54:00

Jak konkrétně může vypadat, když předpověď počasí nevyjde? Pojďme se podrobněji podívat na změny v předpovědi pro dnešní den, tedy neděli 8. 10. 2023. (video)

🤔Jak konkrétně může vypadat, když předpověď počasí nevyjde? Pojďme se podrobněji podívat na změny v předpovědi pro dnešní den, tedy neděli 8. 10. 2023.

👀 Vývoj tzv. ansámblové předpovědi ukazuje video níže, konkrétně zachycuje změny v předpovědi teploty ve výšce cca. 1500 m n.m. V obdélníku je označený právě dnešní den. Video začíná předpovědí z minulého pátku a postupuje až do dnešního dne.

👉Ještě začátkem týdne to vypadalo, že k nám v neděli bude proudit teplý vzduch a Babí léto bude vesele pokračovat (na animaci v obdélníku se červená křivka vyskytuje zpočátku ve vyšších teplotních hodnotách). Ve středeční textové předpovědi se proto objevovalo "při slunečním svitu až 25 °C" a vliv tlakové výše nad jihozápadní Evropou.

 

👉Ve čtvrtek už však předpovědi (na animaci jednotlivé slabší křivky) začaly naznačovat, že k nám pronikne studený vzduch od severu, což během dneška opravdu nastalo. Ochlazení bylo docela razantní, kdy během pár minut teplota klesla i o více než 5 °C (viz graf v komentáři).

❓Proč předpověď nevyšla? Poloha studené fronty byla na 5. den dopředu předpovídaná nad Polsko. Rozdíl ve skutečné a předpovídané poloze byl nakonec sice pouhých 300 km, ale i to může znamenat diametrální rozdíl v průběhu počasí, zvlášť u tak výrazného frontálního rozhraní.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty