Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.10.2023 16:51:24

Počasí: Ještě v pondělí chladno. Pak se oteplí nad 20 °C

Počasí v Česku ovlivňuje frontální rozhraní. Odděluje teplý vzduch na jihozápadě od studeného na severovýchodě. A tak je teplotně rozdělena i naše země. V severovýchodní polovině republiky už se výrazně ochladilo a ochlazení bude cítit hlavně v pondělí. Na jihozápadě zůstane tepleji. Od úterý se začne oteplovat. Postupně bude v novém týdnu i nad 20 °C, ale počasí bude kolísavé. Nejtepleji bude ve středu a ve čtvrtek, potom asi i v sobotu. Přibude mlh a nízké oblačnosti. Kde se tyto jevy objeví, tam bude chladněji, protože slunce nebude moci prostoupit k zemi. 

Srážky se v nejbližších dnech objeví, to jak ještě bude působit frontální rozhraní. Nebudou vydatné, objeví se hlavně na severu a v centrální části země. Regionálně sílí sucho, protože studené fronty doprovází málo srážek. Na některých místech se projevují dokonce jako tzv. suché. To znamená, že se zvedne vítr na frontě, ochladí se, ale nevyskytnou se srážky, nebo jsou jen minimální (mrholení nebo vypadávají z oblaků a nedopadnou až na zem). Také v dalším období budou srážky převážně slabé a na místech, kde v poslední době moc nepršelo, bude tento trend pokračovat. 


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude zataženo až oblačno, místy, během dne přechodně na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 9 až 14 °C v severovýchodní polovině země, 14 až 19 °C v jihozápadní.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 °C, na severovýchodě jen 15 °C.

Ve středu bude polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Teploty 21 až 25 °C, při mlhavu 18 °C.

Od čtvrtka bude polojasno, zpočátku mlhy. Postupně až zataženo s deštěm. Teploty 18 až 24 °C, postupně ochlazení a další kolísání teplot.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty