Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.10.2023 15:28:53

Počasí: Zejména severovýchod zasáhne studený vpád

Teplota v příštích dnech rozdělí Česko. Zatímco na jihozápadě se udrží teploty kolem 18 °C, v severovýchodní polovině republiky se prosadí studený vpád. A bude docela ostrý. Teploty tam spadnou i na 10 °C, rána budou studená a zároveň se už od soboty přidal čerstvý vítr a ten přetrvá. Na vině bude studená fronta přímo od severu, která k nám otevře cestu proudění původem ze Skandinávie. Ochlazení bude jen přechodné, v novém týdnu by se mělo pak postupně oteplit. Zejména v severovýchodní polovině země však bude propad teplot větší, než se čekalo.

Studená fronta, která se bude měnit na frontální rozhraní, přinese také srážky. Jejich přesnou polohu prozatím nelze určit, protože samo rozhraní se může snadno posunout o 100 nebo 150 km na jihozápad nebo severovýchod a to jsou v naší zemi citelné vzdálenosti. Podle aktuálních předpovědí se pak v novém týdnu můžeme těšit na teploty až kolem 23 °C. Celkově se ale počasí hodně rozkolísá. Podzim je s lehkým zpožděním tady.


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude zataženo až oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Od severovýchodu ustávání srážek. Teploty 11 až 16 °C, na jihozápadě 18 °C.

V pondělí bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Teploty 10 až 15 C, na jihozápadě až 20 °C. Na severovýchodě může naopak být jen 8 °C. 

V úterý bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 °C, na severovýchodě jen kolem 15 °C.

Od středy bude polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Později v dalších dnech od západu déšť. Teploty 18 až 25 °C, při mlhavu chladněji.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty