chmi.cz (ČHMÚ)
07.10.2023 09:00:00

Máte rádi červánky? Tento – často velmi fotogenický jev – se může objevit jak na ranní obloze, tak při západu slunce.

☁️🌞 Máte rádi červánky? Tento – často velmi fotogenický jev – se může objevit jak na ranní obloze, tak při západu slunce.

🔎 Červánky se dají pozorovat téměř po celé planetě (s výjimkou polárních oblastí). A nemusí být nutně jen červené, jak by jejich označení napovídalo. Můžeme se kochat červánky třeba i růžovými, žlutými nebo oranžovými. Jejich barva hodně záleží na tom, jak vysoko se nachází slunce nad obzorem.

☁️🌞 Jak červánky vznikají?

ℹ️ „Červánky se objevují hlavně v létě, především po větrném dni, kdy je v atmosféře více zvířeného prachu a na jeho částečkách se pak kvůli poklesu teploty soustřeďují vodní páry, které se zhustí do podoby ledových krystalků. Poté dojde k ozáření těchto krystalků slunečními paprsky a dojde v nich k lomu a rozptylu světla a obloha nám při zhlédnutí tohoto efektu přijde barevná.“

💡🌋 Zajímavost: Mnoho červánků bylo ve střední Evropě pozorováno v letech 1883 a 1884. Čím to? Po výbuchu sopky Krakatoa se do atmosféry dostalo množství prachových i jiných částeček.

👉 Více zde: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/veda-pro-deti-jak-vznikaji-cervanky-predpoved-pocasi-zvidavec_2309120010_kac



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty