Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.10.2023 18:39:41

Počasí: Českem proletí v úterý pozdě večer vichřice

Na studené frontě, která přinese do střední Evropy celkem citelné ochlazení (asi o 8 °C), se přidá prudký nárazový vítr. Stane se tak už nyní v úterý večer a v první polovině noci na středu. Sepisujeme krátkou průběžnou zprávu. Pozor na tento vítr, pro někoho může být nečekaný, pokud nemáte upevněné některé předměty třeba na pozemku, počítejte s větrem. V nárazech bude dosahovat až 90 km/h

Od středy se citelně ochladí. Teploty spadnou z 25 °C asi na 17 °C. Během středy vítr rychle zeslábne. Problém bude jen čelo studené fronty právě v úterý od 19 hodin do středy ranních hodin. Na studené frontě se opět objeví jen málo srážek, a to zejména v severozápadní polovině republiky. Prohlubuje se půdní sucho. V dalším období ještě teploty nad 20 °C půjdou. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty