Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.10.2023 15:47:07

Počasí: V pondělí a úterý ještě horko, pak ochlazení

Po mírně chladnějším víkendu se v pondělí a úterý ještě výrazně oteplí. V titulku píšeme o horku, protože na začátek října tyto teploty horké jsou. V nejnižších polohách bude 27 až 29 °C. Teplota ve výšce nad zemí, kde se počasí formuje, bude až 10 °C nad normálem. Ve středu se ochladí, ale jen přechodně. Teplotám nad 20 °C ještě stále konec není. Nicméně přijdou už hodně studená rána. Studená fronta ve středu bude znovu chudá na srážky. Stále častěji studené fronty nosí jen pár kapek, krátkou spršku, anebo neprší vůbec. Na rekordně suché září na mnoha místech tak naváže i suchý začátek října.

V průběhu měsíce by se pak situace měla měnit a srážek by mělo dorazit více. Na vývoj si však počkáme. Rekordně vysoké teploty po většinu léta v celém regionu Evropy znamenají, že ze zásoby horkého vzduchu bude těžit i podzim. V jižní Evropě ještě stále může být až 35 °C, v naší části Evropy je kolem 25 °C v odpoledních hodinách. Třeba před 100 lety bývalo 25 °C považováno za vrchol léta v červenci nebo srpnu. Extrémně vysoké teploty naznačují, že i zima asi bude teplá, zejména její první polovina. Zimy by díky teplu měly být vlhčí, chybět ale asi bude opět tradiční sněhová pokrývka, která pak na jaře zásobuje podzemní vody.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno až polojasno, na severu a severovýchodě v noci až oblačno. Ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě jen kolem 21 °C. 

V úterý bude polojasno až jasno, na východě ráno místy mlhy. Večer místy přeháňky. Teploty 22 až 27 °C, na západě až 29 °C. 

Ve středu bude oblačno až polojasno, na horách ojediněle přeháňky, na jihovýchodě v noci místy déšť. Teploty 15 až 19 °C. 

Od čtvrtka bude oblačno až polojasno, na severu ojediněle přeháňky. Později místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 15 až 20 °C, při odpoledním slunečnu až 23 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty