chmi.cz (ČHMÚ)
01.10.2023 08:00:00

První říjnový den patří cyklistům a jejich miláčkům na dvou kolech. Patříte mezi nadšené jezdce anebo byste tento ekologický způsob dopravy rádi vyzkoušeli?

♻️✅🚲 První říjnový den patří cyklistům a jejich miláčkům na dvou kolech. Patříte mezi nadšené jezdce anebo byste tento ekologický způsob dopravy rádi vyzkoušeli? To je dobře – našemu ovzduší i zdraví jízda na kole svědčí. A proto dostala také svůj vlastní "den" v kalendáři.

🎂🚴 Určitě vás napadá, jak Světový den cyklistiky oslavit. Jak jinak než jízdou na kole. Neprodukuje výfukové plyny, ale za to endorfiny (a s nimi dobrou náladu). A samozřejmě fyzický pohyb prospívá lidskému zdraví.

🛣🚴 Podle dat z roku 2014 se u nás věnuje rekreační cyklistice 35,5 % populace. To je ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi opravdu hodně – předstihují nás totiž jen Maďaři (40,4 %) a Dánové (47,1 %).

📅🚴 Na kolech u nás potkáte častěji muže než ženy – což je typické i pro zbytek Evropy (kromě Dánska, kde do sedel usedá častěji „něžné pohlaví“).

📊🚴 Další zajímavá data ukázala, že nejaktivnějšími cyklisty bývají mladí lidé ve věkové kategorii 15 – 24 let. Na kole alespoň občas vyráží 87 % studentů. Co se týče různých profesí, cyklistou se přinejmenším příležitostně stává 80 % manažerů, 74 % osob v domácnosti, 72 % dělníků, 70 % lidí pracujících v kancelářských pozicích, 63 % nezaměstnaných, 56 % živnostníků a 39 % penzistů.

🔎🚴 Průzkum z roku 2019 se zaměřil na to, jak se lidé dopravují do práce. Pro cestu za obživou u nás ale mnoho lidí kolo nevyužívá - pouze 4 %. (Víc je těch, kteří do práce cestují vlastním autem a to 48 %. Mnozí využívají hromadnou dopravu – těch je 29 %, 15 % chodí pěšky a 4 % se přidávají ke kolegovi či kolegům a provozují tzv. spolujízdu.)

👉 Další zajímavá data o cyklistice zde: https://www.welovecycling.com/cs/2019/10/01/1-rijen-svetovy-den-cyklistiky-cesi-na-kolech-dle-statistik-welovecycling-cr/


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty