chmi.cz (ČHMÚ)
28.09.2023 18:19:00

Dnes byla na 54 stanicích, které měří alespoň 30 let (celkem 162 stanic) překonána nebo vyrovnána maximální denní teplota pro den 28. září. Nejtepleji bylo dnes na stanici Doksany, kde bylo naměřeno 27,8 °C

Dnes byla na 54 stanicích, které měří alespoň 30 let (celkem 162 stanic) překonána nebo vyrovnána maximální denní teplota pro den 28. září. Nejtepleji bylo dnes na stanici Doksany, kde bylo naměřeno 27,8 °C a byla zde překonána teplota 27,3 °C z roku 1975. Přes 27 °C naměřila také stanice Karviná, Hradec Králové - Svobodné Dvory, Nový Hradec Králové, Šternberk a Dobřichovice. Rekordní hodnotu pro 28. září si prozatím drží stanice Vizovice s hodnotou 29,0 °C z roku 1942. Když se podíváme na mapu teplot naměřených v 15 hodin odpoledne, vidíme, že nejtepleji bylo ve východní části Polabí, v Poohří, v okolí Prahy a ve velké míře také na jižní Moravě, na Olomoucku a Ostravsku.

Zítra můžeme také ještě místy očekávat atakování dosavadních nejvyšších denních teplot, protože očekáváme maximální denní teploty 23 až 27 °C a není vyloučeno, že budou někde teploty i vyšší. Nejvyšší naměřená teplota 29. září byla v roce 1961 v Neumětelech, kde se rtuť teploměru zastavila na hodnotě 29.9 °C.

V noci na sobotu nás přejde studená fronta a na chvíli se nám ochladí. Letní teploty můžeme opět očekávat ojediněle v pondělí. V úterý se předpovídají teploty dokonce až 28 °C. [MiK]

Obrázky

Teploty naměřené na stanicích s délkou měření alespoň 30 let a jejich překonané dosavadní rekordy (růžovou barvou). Zobrazeno 100 nejteplejších.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty