Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.09.2023 16:03:29

Předpověď počasí do konce září: Převážně teplo a hezky

Přestože konec září už je za dveřmi, kromě pár výjimek si užíváme letní počasí. Akorát končící víkend byl dost studený se severozápadním až severním prouděním. V novém týdnu se ale oteplí. Nejtepleji bude od úterý až do pátku, kdy může být v nížinách až 25 °C. Akorát den už bude znatelně krátký. Delší noci umožní vznik ojedinělých mlh. Mlhy a nízká oblačnost se mohou ojediněle udržet po celé dopoledne, pak denní teplotu sníží. Studená fronta se srážkami od západu dorazí až na konci měsíce a není vyloučeno, že se rozpadne, a srážky tak dorazí až v říjnu.

S tím souvisí extrémně suché září na některých místech republiky, kterým se vyhnuly deště a zářijové bouřky. Nejchladnější noci budou hned ta pondělní a úterní. V údolích mohou být při vyjasnění jen 4 °C, jinde bude kolem 7 °C a na jihovýchodě celkově tepleji. Původně severní a severovýchodní vítr se bude stáčet v novém týdnu na jihovýchodní. Výhledy nenaznačují žádný větší chladný vpád v nejbližším období. Nad většinou Evropy jsou výrazně nadprůměrné teploty.


Předpověď počasí do konce měsíce 

V nejbližších dnech bude jasno až polojasno, přechodně během dne až oblačno. Ráno místy mlhy. Místy vznik nízké oblačnosti, která vydrží i během celého dopoledne (zejména v úterý). Teploty 19 až 25 °C. 

Před koncem měsíce bude nadále polojasno až oblačno. Ojediněle déšť. Ráno místy mlhy. Ojediněle nízká oblačnost, která se udrží i během dopoledne. Teploty 21 až 26 °C. Na přelomu měsíců ochlazení na teploty kolem 19 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty