Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
22.09.2023 06:15:01, aktualizováno 06:16:26

Počasí: Studená fronta přinese déšť na většině území. Na Moravě a ve Slezsku s možností ojedinělých bouřek (supercel)

Situace:

Přes Čechy bude během dne postupovat zvlněná studená fronta. Později odpoledne a k večeru očekáváme možnost výskytu izolovaných přeháněk a bouřek (supercel) na Moravě.

Podrobněji:

Od západu očekáváme na většině území déšť. Pásmo srážek se bude postupně přesouvat k večeru i nad Moravu a Slezsko. Modely vykreslují, že zejména v jihovýchodní části ČR bude minimálně po určitou část dne ještě polojasno. Lokální prohřev bude napomáhat mírnému zvýšení lability zejména na hranicích se Slovenskem. Konkrétně tedy Zlínský kraj a části Jihomoravského kraje. Další modely kladou oblast výhodnějších podmínek pro rozvoj bouřek západněji, tedy do střední Moravy. To je také důvod pro rozšířenou oblast, protože bližší určení není zatím bohužel možné. Důvodem pro vydání této předpovědi jsou hlavně podmínky, které budou nad Moravou panovat. 

Podmínky:

Většina modelů se shoduje na mírné instabilitě prostředí kolísající někde mezi hodnotami 120-700 j/kg. Tento velký rozptyl (reálná hodnota lability), závislý na tom, zdali a jak dlouho bude trvat lokální prohřev a nasunutí oblačnosti nad Moravou. Pokud tedy (čtenáři z Moravy) budete sledovat i během odpoledne protrhanou jasnější oblohu bude pravděpodobnost večerních bouřek vyšší než v případě zatažené oblohy. Některé modely dokonce naznačují kombinaci slabší lability (CAPE 400-600 j/g) současně s podporou střihu větru až 25 m/s (0-6 km) a pro nízkohladinový střih větru (0-1 m) až 15 m/s. To by ve spojení s oblastí zesílené SRH (0-3 km) (helicita prostředí) v hodnotách 200 a více m2/s2 znamenalo, že bouřky vzniklé v odpoledních a večerních hodinách by se stávaly velmi rychle supercelami. Což je i důvod pro vydání této předpovědi. 

Výskyt:

Bouřky se budou vyskytovat roztroušeně jako jednotlivá izolovaná jádra, které se mohou při svém postupu k severovýchodu slučovat do shluků jader v podobě silnějších přeháněk či bouřek a později v noci přecházet do vytrvalejšího deště. Obecně bude konvekce nižšího charakteru (low topped), sahající do nižších hladin, ale vzhledem k predikovaným podmínkám to nijak nesnižuje případnou sílu takových bouřek. Z historicky podobných situací vyplývá, že se často vytvoří jen několik málo buněk, z nichž například jen jedno vytvoří nějaké výraznější projevy (krupobití, vítr případně tornádo). Zatímco další buňky mají jen mírnější charakter. To závisí bohužel vždy na lokálních podmínkách, které jsou vzhledem k členitosti terénu ČR vždycky velmi složité na predikci. Inklinaci k takovým projevům mají zejména planiny jižní Moravy a oblasti táhnoucí se přes střední Moravu až po Olomoucko. (Vycházející z databáze supercel, na které osobně pracuji)

Nebezpečí:

Největším nebezpečím těchto bouřek budou hlavně větrné jevy, tedy nárazovitý vítr. V případě déle žijících jader i krupobití (spíše akumulace menších krup do 1-2 cm)

Závěr:

Tato předpověď vznikla zejména z důvodu předpovídané kombinace CAPE/SHEAR (instabilita a střih větru) na které panuje všeobecná shoda v rámci většiny spolehlivých modelů (krátkodobých i střednědobých). Celý vývoj situace bude hodně závislý na reálné labilitě prostředí, kterou nám prozradí až sondážní měření z Prostějova a Prahy (dnes ve 12:00 UTC). Tato předpověď může být průběžně aktualizována. Pro aktuální informace, zejména tzv. Nowcasting můžete navštívit k tomu určenou mojí facebookovou stránku Rohacek-Research

 

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty