Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
19.09.2023 16:23:22

Meteorologické zajímavosti: Oblak Altocumulus (Nebeské čočky a oblačné UFO)

Vznik

Oblaky altocumulus obsahují převážně vodní kapičky, ze kterých srážky padají jen zřídka a velmi slabě. Při velmi nízkých teplotách (pod -10 stupňů) se v nich mohou tvořit i ledové krystalky. Mohou vzniknout i trasformací cumulů (kupa) v prostředí s nedostatkem vlhkosti. V místě oblaků jsou časté turbulence, tedy horizontální proudění vzduchu. Z tohoto důvodu se altostratům někdy vyhýbá i letecká doprava.

Jak poznáme altocumulus

Tyto oblaky jsou převážně bílé až šedé a většinou uspořádané do shluků, pásů nebo i osamocených čočkovitých oblaků. Jsou od sebe odděleny ostře ohraničenými, bezoblačnými oblastmi a mají svůj vlastní stín. Z některých altocumulů mohou vypadávat slabé srážky, které se však vypaří, než dopadnou na zemský povrch. Slunce nebo měsíc často prosvítají přes tyto oblaky.

Výskyt

Oblaky altocumulus se mohou vyskytovat v různých výškách. Mohou být také téměř nehybná ve tvaru čočky, často v závětří hor. Tomuto čočkovitému typu říkáme altocumulus lenticularis. Lidé si někdy tento typ oblaku pletou s mimozemským talířem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možnost záměny a souvislost s bouřkami

Někdy oblaky altocumulus připomínají vrcholky nebo věžičky vycházející ze společné základny mraků, pak jsou zaměňovány s kupovitou oblačností. Pokud mají oblaky typu altocumulus tvar věží, značí to, že atmosféra je nestabilní. Takové oblaky se nazývají altocumulus castellanus. Během dne (převážně ráno a dopoledne) mohou castellany narůstat a někdy se mohou přetransformovat až do bouřkového oblaku (cumulonimbus). Z toho vyplývá, že altocumulus castellanus je často předchází výskytu bouřek.

 Předzvěst fronty a změn počasí

Shluky oblaků altocumulus mohou značit, že se blíží změna počasí, a to obvykle v souvislosti s atmosférickou frontou. Tento jev je zvláště patrný tehdy, když se shluky oblaků srůstají a začínají tmavnout. Hustá oblačnost může být předzvěstí toho, že v následujících 12 až 24 hodinách dorazí studená nebo okluzní fronta. 

 

 

 

 

 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty