Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
18.09.2023 07:22:02, aktualizováno 15:44:02

Počasí: Na studené frontě se očekává výskyt bouřek, které nejspíš uzavřou léto i celou bouřkovou sezónu.

Situace:

Studená fronta postoupí nad naše území a ukončí tak vrcholící příliv teplého vzduchu od jihu. Přechod fronty bude místy doprovázen silnějšími přeháňkami a bouřkami

Obecně:

 Mezi modely panuje celkem shoda na oblastech s nejvyšší pravděpodobností výskytu bouřkové aktivity. To se týká hlavně jihočeského kraje, částí plzeňského kraje, prahy, středočeského kraje dále pak severu i severozápadu čech. Bouřky by se měly začít vytvářet odpoledne a zejména k večeru v oblasti bavorska, kdy už bude možné lépe sledovat oblasti, které budou bouřkami reálně zasažené. Modely trvají na výraznější bouřkové aktvitě v plzeňském kraji, dále také panuje značná shoda s vyšší pravděpodobností bleskových výbojů v oblasti prahy a severně od ní. Později v noci pak v libereckém kraji a severovýchodních partiích čech. Bouřková aktivita se zdá bude ale i tak značně roztroušená.

Podmínky a načasování:

V čem se modely už příliš neshodují, je načasování. Některé kladou přechod přibližně mezi 19-21:00. Většina se ale přiklání spíše k noční variantě, která vzhledem k pokročilejšímu datu je pravděpodobnější. Podpora ze strany instability se bude pohybovat v rozmezí 800-1200 j/kg. Dynamická podpora k večeru mírně zesilující (jihozápadní čechy), a to do hodnot až 150 m2/s2 (srh 0-3 km). Střih větru průměrný, až mírně zvýšený. K večeru stoupající k 18-20 m/s. (severozápadní čechy). Když vezmu v potaz modelové výstupy, a to, jak se fronta projevovala během přechodu přes francii a části německa, lze očekávat, že bouřky mohou minimálně v první fázi vývoje vykazovat lepší organizaci. To znamená možnost rozvoje linie bouřek a silnějších přeháněk (jihozápadní a střední čechy). Poté během večera budou bouřky přecházet v pásmo vytrvalejšího deště.

Projevy:

Žádné modely přímo nenaznačují výraznější nebezpečné doprovodné jevy. Tak jako každá bouřková situace i tato bude doprovázena silnějšími nárazy větru a to zejména v horských oblastech (šumava). Některé numerické modely předpokládají mírně zvýšené riziko silnějšího krupobití v oblasti jihozápadních čech. (na trojmezí cz/d/a).

Další části / morava:

Předpověď je platná až do 23.00. Po tomto čase je možné, že pásmo slábnoucích bouřek může znovu ožít v oblasti střední moravy a pokračovat dále do polska. Tento scénář, pokud ho budou potvrzovat i polední výstupy, může být tato předpověď ještě zpřesněna, případně prodloužena její platnost až do 5:00 (19.9.2023

Supercely:

Vzhledem k večerní zesilující dynamické podpoře, nelze jejich výskyt zcela vyloučit. V případě takových výraznějších jader se pak dají očekávat výše zmíněné klasické bouřkové projevy jen ve výraznější podobě. V případě osamoceného jádra či lépe organizované bouřkové linie samozřejmě největším nebezpečím je vždy nárazovitý vítr a krupobití. Kroupy by v rámci těchto bouře neměly přesáhovat velikost 3 cm.

Závěr:

Tato předpověď rozhodně není poslední předpovědí možné bouřkové situace tohoto roku, ale s největší pravděpodobností se jedná o poslední předpověď bouřek "letního typu" tohoto roku. Právě díky pokročilejšímu datumu (druhá polovina září) jsem se rozhodl předpověď vydat. 

Update: (15:43)

Podle nejnovějších výstupů modelů a sondážních měření se zdá, že dostupná energie bude značně limitována. Vidět to můžou lidé i na obloze v podobě cirrostratu (mléčné oblohy). Tato "deka", bude bránit výraznějšímu rozvoji konvekce a bouřek. I tak ale modely si trvají na svém a kladou bleskové výboje do stejné oblasti, která byla zakreslena ráno. Nejvyšší šanci na výskyt bouřek/bleskových výbojů je hlavně v severovýchodních partiích ČR a kolem Frýdlantského výběžku. Tyto lokality jsou shodné na všech výstupech, a to jak těch nových, tak původních (ze včera). 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty