chmi.cz (ČHMÚ)
17.09.2023 08:00:00

Nová studie ukázala vyšší koncentrace prachových částic (PM 2,5), než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO)

💨 Nová studie ukázala vyšší koncentrace prachových částic (PM 2,5), než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

🔎📑 Vzduch s vyšší koncentrací tohoto drobného polétavého prachu, který může způsobovat respirační a srdeční problémy, dýchá podle nové analýzy 98 % Evropanů. Limit WHO splňují většinou jen území na severu Evropy, kde je poměrně nízká hustota zalidnění.

🇨🇿 Jedna z nejproblémovějších oblastí (v rámci Evropy) se nachází v Česku. V této i dalších částech evropského kontinentu je limit pro PM 2,5 překračován až pětinásobně.

👉 Zde se můžete podívat na koncentrace PM 2,5 v Evropě - a to právě z pohledu limitu WHO: https://twitter.com/dwnews/status/1699674342123037052/photo/1

🌫 Chcete zjistit, jaké je aktuální množství PM 2,5 ve vašem okolí?

👉 💻 ČHMÚ monitoruje tyto částice a aktuální situaci můžete sledovat zde: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/actual_hour_data_CZ.html

📊ℹ️ Podle doporučení WHO má být částic PM 2,5 max. 5 mikrogramů/m3 vzduchu, podle limitů EU max. 20 mikrogramů/m3. Jak si vysvětlit tento rozpor?

👨‍🔬 Jáchym Brzezina z brněnské pobočky ČHMÚ vysvětluje: „Jsou látky, u kterých skutečně od určité hranice můžete říct, že už neškodí. Tady (v případě PM 2,5) to tak ale není a žádný bezpečný limit v podstatě neexistuje. Když tak WHO musela stanovit nějakou hranici, stanovila ji co nejnižší. Zohledňuje ale čistě zdravotní hledisko a neřeší reálnou situaci ve světě,“ dodává odborník s tím, že státy berou na zřetel i chod ekonomiky, a proto se doporučeními neřídí.

❗️ I když se limity WHO v Evropě překračují, např. v indických městech lze naměřit až 100 mikrogramů PM 2,5/m3.

🇨🇿 U nás byl přísnější imisní limit zaveden od roku 2020, kdy se z 25 mikrogramů/m3 snížilo povolené množství na 20 mikrogramů/m3 - v souladu s právem EU.

💨🚗🔥🏭 Kde se tento drobný polétavý prach bere? Mají ho „na svědomí“ především doprava, lokální topeniště a emise z elektráren.

👉 Více v článku zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-temer-cela-evropa-dycha-spatny-vzduch-k-nejspinavejsim-patri-i-kus-ceska-236517



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty