Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.09.2023 17:27:29

Mírně kolísavé, ale většinou pěkné a teplé počasí

Po mírném ochlazení se ve střední Evropě znovu otepluje. Teploty začínají být zase letní. A letní také většinou budou i v dalším období. Občas počasí mírně zakolísá vlivem studené fronty od západu, mezi slábnoucími frontami ale bude teplo. Na obloze bude nejčastěji polojasno. Srážky se v rámci front objeví, ale prozatím jich bude málo. Horší počasí bude z pondělí na úterý, jinak bude i skoro jasno. Na druhou polovinu září i velmi teplo. Nejteplejší dny přinesou do nejnižších poloh až 30 °C. Nejčastěji však bude kolem 26 °C. 

Rána budou chladnější, pokud se na noc vyjasní. To bude kolem 10 °C. Jakmile ale promluví do počasí oblačnost, tak bude v noci i kolem 16 °C. Jako by léto ještě vůbec nemělo skončit. Na obloze je však už poznat, jak rychle slunce mizí večer za obzor. Na modelech je potom velké ochlazení až kolem 22. září. To je však docela daleko, a tak je potřeba počkat na upřesnění. Kolem toho data se s tím modely nemažou, hlásají propad teplot k 16 °C a dosti deštivé počasí. Počkáme a uvidíme. Je pravda, že na některých místech je pocitově docela sucho, byť mapy půdní vláhy při povrchu jsou nadále prakticky bez sucha.


Předpověď počasí na další dny

V sobotu bude polojasno až jasno. Zpočátku ojediněle, na jihozápadě Čech místy nízká oblačnost nebo mlhy. Teploty 23 až 27 °C.

V neděli bude skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 24 až 28 °C.

V pondělí bude polojasno, od západu přibývání oblačnosti. Večer na západě Čech místy přeháňky. Teploty 25 až 29 °C, před frontou na západě až 30 °C.

Od úterý bude zpočátku oblačno až zataženo, déšť či přeháňky, ojediněle bouřky. V dalších dnech oblačno, ojediněle přeháňky. Během středy postupně polojasno až skoro jasno. Od čtvrtka čekáme polojasno až skoro jasno a zhoršení počasí až na víkend. Teploty zpočátku 19 až 25 °C, postupně 22 až 28 °C. Na příští víkend pak ochlazení.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty