Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.09.2023 16:38:06

Počasí: Ve středu fronta a přechodné ochlazení

Velmi dlouhá epizoda s jasnou oblohou a vysokými teplotami na chvíli končí. Do střední Evropy postoupí studená fronta od západu. V průběhu středy začne být změna patrná na celém území. Vznikne už mnohem více oblačnosti, místy se objeví přeháňky, bouřky nebo občasný déšť. Srážky se ale zdaleka neobjeví všude, jejich pásmo bude rozbité. Vítr se stočí prvně na jihozápadní, a potom na severozápadní. Teploty za frontou klesnou, nebude to ale nějaký strmý pád. Ochladí se asi o 8 °C, a to jen přechodně. Na víkend se začne znovu příjemně oteplovat.

Výhledy naznačují, že velmi pěkné počasí hned zase převládne od čtvrtka a vydrží znovu docela dlouho, minimálně do neděle. Jelikož středeční srážky nepřinesou vodu všude, tak září je v Česku prozatím velmi suché. Na některých místech nespadla voda vůbec. Výhledy počasí také nenaznačují, že by v Česku mělo plošně a pořádně zapršet. Například houbařská sezóna tak bude asi prozatím v druhé polovině září slabá. Původně byl její rozjezd slibný díky srpnovým srážkám, nyní je ale na houby velmi sucho


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude oblačno až zataženo, od jihozápadu přeháňky, místy bouřky, v závěru dne od severozápadu ubývání srážek. Na východě zpočátku polojasno a srážky až večer. Teploty od 22 °C na jihozápadě po 29 °C na jihovýchodě. 

Ve čtvrtek bude oblačno, zejména na jihu, jihovýchodě místy déšť. Od severozápadu ustávání srážek. Teploty 18 až 22 °C.

V pátek bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy či nízká oblačnost. Teploty 20 až 24 °C.

Od soboty bude jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy, nízká oblačnost. V dalších dnech pak více oblačnosti a místy srážky. Teploty 22 až 27 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty