Cianews.cz (ČIA)
Cestování  |  20.08.2003 16:09:02

Odpor proti dálnici přes Český ráj sílí



Ke společnému postupu proti záměru Libereckého a případně i Královéhradeckého kraje zakotvit do svých územních plánů "severní koridor" rychlostní komunikace R 35 se zavázala zastupitelstva osmi obcí ležících na trase plánované rychlostní komunikace přes Český ráj. Obce se zároveň nebudou účastnit separátních jednání s krajem a odsunovat R 35 na území sousedící obce. Vyplývá to ze smlouvy mezi těmito obcemi, o které ČIA informovala předsedkyně občanského sdružení "Pro Ktovou" Markéta Kovaříková.

Proti záměru výstavby nové čtyřproudé rychlostní komunikace mezi dvěma částmi Chráněné krajinné oblasti Český ráj vystupují již řadu měsíců občanská sdružení, která se spojila v koalici S.O.S. Český ráj. Na stranu odpůrců se postupně přidaly i obce ležící na trase plánované dálnice. "V průběhu prázdnin se konala zasedání jednotlivých zastupitelstev dotčených obcí. Jejich výsledkem je skutečnost, že obce jsou proti záměru Libereckého kraje směřovat jakoukoliv variantu "dálnice" R 35 severním koridorem," řekla dále Kovaříková.

V tomto duchu se podle jejích slov vyjádřily všechny obce od Turnova po Ktovou a v sousedním Královéhradeckém kraji další tři obce. Jak dále uvedla, ministerstvo životního prostředí požaduje doplnění a přepracování konceptu budoucí rychlostní komunikace a zejména posouzení vlivů všech variant na životní prostředí. "Přes uvedené skutečnosti doporučila Rada Libereckého kraje schválit jako nejpřijatelnější variantu R 35 vedoucí přes Turnov, Roudný, Žernov - Podtýn a Rovensko pod Troskami," zdůraznila Kovaříková.

Podle náměstka libereckého hejtmana Luďka Suchomela je zvýšení kapacity silnice R 35 mezi Turnovem a Jičínem prioritou kraje, protože současné špatné dopravní spojení brzdí další rozvoj dotčených území. V současné době prý pracovníci kraje zatím studují dvě varianty dopravního spojení, rozhodnuto ještě není. Severní varianta obchází Turnov, prochází údolím Jizery a dotýká se chráněných území Českého ráje. Druhá, jižní varianta využívá rychlostní komunikaci z Liberce do Mnichova Hradiště a odtud se odklání na Jičín.

-joh- -jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688