Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  20.08.2003 12:18:01

O poštovní licenci na rok 2004 musí žádat i Česká pošta (12.4.2009)



Až do 30. září mohou právnické osoby požádat ministerstvo informatiky o udělení poštovní licence. Ministerstvo udělí pouze jednu licenci, a to na období od 1. ledna do 31. prosince 2004. Vyplývá to ze sdělení ministerstva na internetu.

Pokud chce Česká pošta i nadále poskytovat poštovní služby na celém území republiky, musí žádost letos poprvé podat i ona. Ke konci roku jí totiž vyprší přechodné období dané ze zákona o poštovních službách. "Žádat o licenci určitě budeme, pracujeme na tom," uvedl pro ČIA tiskový mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Žadatel o licenci musí prokázat finanční, technickou, organizační i personální vybavenost nutnou pro zajištění poštovních služeb na celém území ČR.

Držitel inzerované poštovní licence je povinen poskytovat základní poštovní služby dostupné na celém území ČR a mezinárodní služby vyplývající z členství ČR ve Světové poštovní unii. Dále musí evidovat rozhlasové a televizní přijímače a vybírat koncesionářské poplatky za jejich užívání. Mezi jeho povinnosti patří i výplata důchodových dávek v hotovosti. Zároveň má tento držitel licence výhradní právo přepravovat písemnosti.

Poštovní služby lze v České republice poskytovat také na základě udělení takzvané živnosti vázané, na kterou má žadatel, na rozdíl od celostátní, právní nárok. K jejímu získání stačí zpracovat takzvané poštovní podmínky, jakousi podobu všeobecných obchodních podmínek. Na základě těchto živností mohou provozovatelé poskytovat poštovní služby, avšak nemají nárok na přepravu písemností. Jejich služby jsou zpravidla regionálně omezené, a to nejčastěji na lokality měst nebo doručování zásilek mezi firmami.

-rot- -ph




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688