Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.09.2023 16:29:14

Letní počasí se vrací. V nížinách bude až 27 °C

V dalším období se můžeme těšit na letní teploty. Zejména pod 400 m n. m. bude postupně 25 °C a víc. Vlny veder už s ohledem na září nehrozí, nicméně teď přijde takové to krásné počasí „se střední cestou“. Nebude ani příliš vedro, ani chladnovětrem. Prostě ideál. Postupně bude hodně slunečno, takže kdo má rád opalování a nahřívání, tak si ještě přijde na své. S vyjasněním ale budou souviset chladnější rána s teplotami kolem 10 °C, v údolích ještě nižšími. Tento model počasí vydrží velmi dlouho, protože budeme pod vlivem rozsáhlé tlakové výše.

Se slunečnem logicky souvisí minimum srážek, vypadá to, že po delší dobu se neobjeví v Česku vůbec žádné. Rozsáhlá tlaková výše srážkám zabrání vzniknout. V naší zemi je sice místy dobře zalito, místy je to však jen tak akorát a slabé sucho určitě vznikne. Co je horší problém, tak zatímco povrchová vrstva půdy vodu má, tak ve větší hloubce je oproti minulosti sucho totální. Chybí zimní sněhové srážky, které by pak na jaře dostaly vodu do větší hloubky. Uvidíme, jaká bude následující zima 2023-24. Nyní užívejte nádherné mariánské (pozdní) léto


Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude oblačno až zataženo, zpočátku přechodně i polojasno. Ojediněle slabý déšť či přeháňky, přes den zejména na severovýchodě a východě. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 20 až 24 °C.

V pondělí bude oblačno až polojasno, postupně vyjasňování. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 21 až 25 °C. 

V úterý bude jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Teploty 22 až 26 °C.

Od středy bude jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Teploty 23 až 27 °C, postupně 25 až 29 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty