chmi.cz (ČHMÚ)
02.09.2023 09:00:00

Řídíte se pranostikami? A platí vůbec? To jsou některé z otázek pro Martina Nováka – meteorologa z ústecké pobočky ČHMÚ. „Po pravdě neřídím. Ono to v té meteorologické praxi ani nejde. Protože řekněte...(audio)

🔎📜 Řídíte se pranostikami? A platí vůbec? To jsou některé z otázek pro Martina Nováka – meteorologa z ústecké pobočky ČHMÚ.

👨‍🔬 „Po pravdě neřídím. Ono to v té meteorologické praxi ani nejde. Protože řekněte mi, komu by asi tak stačila předpověď ve stylu „buďte za kamny“. Co se týče odborného názoru, pranostiky nejsou ani tak součástí meteorologie jako klimatologie, protože se týkají spíš podnebí než počasí.

Popisují nám vlastně z hlediska dlouhodobé statistiky pravděpodobný vývoj počasí pro to dané období roku. Je třeba mít navíc na paměti, že od doby, kdy ty pranostiky vznikaly, nastaly změny a dvě z těch změn jsou poměrně výrazné.

ℹ️ Pro ty starší pranostiky je třeba brát v úvahu i změnu kalendáře, protože v roce 1584 se měnil kalendář juliánský na gregoriánský a najednou nastal desetidenní posun.

ℹ️ Ta druhá změna – ta se týká změny klimatu. My víme, že se klima mění. Měnilo se vždycky a měnit se vždycky bude. Kolísá. Ale třeba ty změny v posledních desetiletích jsou už znát i na tzv. nástupu fenofází. To znamená, kdy nám začíná kvést ta a ta květina, ten a ten strom apod.

👨‍🔬 Na druhou stranu je třeba říct jednoznačně, že pranostik si rozhodně vážím. A je to taková historická cennost. Je to součást národní kultury a moudrosti…“

📜 V zajímavém rozhovoru se můžete těšit na známé pranostiky pohledem meteorologa – třeba „březen – za kamna budem, duben – ještě tam budem“ nebo třeba „únor bílý – pole sílí“.

👉 Více v rozhovoru zde: https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-mesicich-jupiteru-roztrousene-skleroze-a-hrajicich-si-cmelacich-8904369



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty