Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.08.2023 16:37:21

Počasí: Modely oddalují ochlazení. Vedra hned tak neskončí

Česko je pod vlivem výběžků vyššího tlaku vzduchu. A hlavně aktuální rozpoložení tlakových útvarů umožňuje proudění velmi teplého až horkého vzduchu přímo na naše území. Teplota ve výšce i u země je momentálně asi 7 °C nad dlouhodobým průměrem. V praxi to u zemského povrchu znamená tropické třicítky odpoledne. Teploty v dalších budou stále tropické. Budou teplejší noci a budou vyšší i denní maxima. Nejtepleji bude v průběhu týdne na jihovýchodě, kde začínají modely počítat s 35 °C. Jinde bude nejčastěji kolem 32 °C. Objeví se jen ojedinělé bouřkytepla, hlavně kolem hor. V úterý bude bouřek více.

Ochlazení by mělo přijít podle modelů až na přelomu nového týdne. Nicméně zvlněná studená fronta ještě asi svůj přesný termín bude měnit. Co je takové drastické, tak modely nyní počítají, že tato fronta by udělala ostrý zářez za létem. Že by teploty spadly klidně o 12 °C a začalo by chladno s deštěm. To je samozřejmě jen aktuální domněnka modelů. Některým regionům už zase chybí voda, půdní sucho je ale jen mírné. Do povrchové vrstvy půdy sice v průběhu srpna napršelo, ve větší hloubce je však sucho enormní. Je to důsledek hlavně absence sněhu v zimě.


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude jasno až polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle, na východě a severu přes den místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 29 až 33 °C, na jihovýchodě až 35 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky či bouřky. Teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 33 °C. 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, postupně na severozápadě více oblačnosti a přeháňky, bouřky. Teploty 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 34 °C. 

Od pátku bude převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 34 °C. Od soboty, neděle a pak hlavně pondělí ochlazování, ale počkáme na vývoj.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty